ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν για κατάργηση αλλαγής της ώρας: Βλάπτει σοβαρά την υγεία και την οικονομία

του Γιάννη Κούσουλα - Δημοσίευση 31 Αυγούστου 2018, 22:35 / Ανανεώθηκε 31 Αυγούστου 2018, 22:35
Κομισιόν για κατάργηση αλλαγής της ώρας: Βλάπτει σοβαρά την υγεία και την οικονομία
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Η αντιπαράθεση των Ευρωπαίων και τι δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να τερματιστεί η πρακτική της ρύθμισης των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, μετά από τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που δείχνει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι αντίθετοι με την αλλαγή της ώρας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως «εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν ότι η καλοκαιρινή ώρα θα πρέπει να ισχύει για όλο το χρόνο, και αυτό θα συμβεί».

Η πρόταση της Επιτροπής απαιτεί τη στήριξη των 28 εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωβουλευτών, για να επικρατήσει ο νόμος.

Κάθε χρόνο, τα ρολόγια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζουν το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως «είναι θέμα ζωτικής σημασίας, να διατηρηθεί ένα ενοποιημένο χρονοδιάγραμμα της ΕΕ».

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη αλλαγή. Σε ένα έγγραφο, ανέφερε ότι μια επιλογή θα ήταν να επιτρέψουν σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν θα νομιμοποιήσει την καλοκαιρινή ή χειμερινή ώρα.

Παρόλα αυτά, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι ασυντόνιστες αλλαγές στην ώρα μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ θα προκαλούσε οικονομική ζημία.

Αρκετές μελέτες που έχουν γίνει από την Κομισιόν, δείχνουν πως η αλλαγή της ώρας προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Τα αποτελέσματα, δείχνουν ότι η επίδραση της αλλαγής της ώρας στον ανθρώπινο βιορυθμό μπορεί να είναι πιο σοβαρή από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως», αναφέρει μια έρευνα.

Αντίθετα, η Φινλανδία ζήτησε την κατάργηση της θερινής ώρας σε ολόκληρη την ΕΕ, αφού συγκέντρωσε περισσότερες από 70.000 υπογραφές από πολίτες που ζητούν αυτή την αλλαγή.

Η αλλαγή ώρας καθιερώθηκε το 1980 με βάση το επιχείρημα ότι θα μειώσει το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, η Επιτροπή αναφέρει ότι τα στοιχεία σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ασαφή.

Η αλλαγή της ώρας βλάπτει την υγεία

Μια έρευνα που έγινε το 2016, έδειξε πως η πιθανότητα να πάθει κάποιος εγκεφαλικό αυξάνεται κατά 8% μέχρι και δύο μέρες μετά την αλλαγή ώρας. Επίσης, το ποσοστό αυτό φτάνει το 25% για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών το ποσοστό πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται κατά 20%, τις ημέρες που αλλάζει η ώρα.

Μια άλλη μεγάλη έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα το 2012, έδειξε πως εκτός από τα εγκεφαλικά επεισόδια, η υγεία μας διατρέχει και άλλους κινδύνους.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη μετά την αλλαγή της ώρας, το φθινόπωρο, έχει παρατηρηθεί αύξηση της τάξης του 10% στις καρδιακές προσβολές.

Μεγάλες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ώρας αυξάνει τα τροχαία ατυχήματα, κάτι που αμφισβητεί η Κομισιόν «λόγω έλλειψης στοιχείων».

Οι επιστήμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι λεπτές αλλαγές στα μοτίβα ύπνου και οι κιρκαδικοί ρυθμοί μπορούν να αλλάξουν την ανθρώπινη εγρήγορση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αυξήσουν τον κίνδυνο πιθανών θανατηφόρων ατυχημάτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη που έγινε το 2008, η αλλαγή της ώρας σχετίστηκε με την αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας.  Μετά την εξέταση των δεδομένων αυτοκτονίας από το 1971 έως το 2001, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών, ειδικότερα, τείνουν να κλιμακώνονται μετά την έναρξη του θεσμού της αλλαγής της ώρας.

Οι δείκτες του «ευρωπαϊκού» ρολογιού σύντομα θα δείξουν ποιες συμμαχίες κέρδισαν τη μάχη με τον… χρόνο

BBC/CNN/Guardian

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr