current views are: 8

17 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση06:46

Επίθεση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας: Επιχειρεί να μπλοκάρει το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Τι είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη γείτονα χώρα.

Δημοσίευση 06:46’

Τι είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη γείτονα χώρα.

Μετά τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα στα Σκόπια, διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες, τη σκυτάλη πήρε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ρωσίας για απόπειρα ανάμειξης στη διαδικασία του δημοψηφίσματος «Η Ρωσία προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία της ‘Μακεδονίας’ προς το ΝΑΤΟ,  όπως συνέβη και στο Μαυροβούνιο, όπου είδαμε την περίπτωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Ιδρυμα Heritage.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η Ρωσία προσπαθεί να αναμιχθεί στις πολιτικές διαδικασίες ξένων κρατών του ΝΑΤΟ.

Στα Σκόπια ο Μάτις

Στα Σκόπια βρίσκεται από σήμερα ο Τζιμ Μάτις, για να στηρίξει το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. Ο κ. Μάτις προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Ο Μάτις είναι ένας ακόμη Δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (…) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (…) 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

«Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μάτις πρόκειται να συναντηθεί, εκτός από την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ


σχετικα αρθρα