ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Μικρό προβάδισμα 2,2% για το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2018, 20:18 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2018, 20:48
Δημοσκόπηση: Μικρό προβάδισμα 2,2% για το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών
Facebook Twitter Whatsapp

Καταγγελίες ΗΠΑ για ρωσικές παρεμβάσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μία κλωστή κρέμεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Για τον Ζόραν Ζάεφ το δημοψήφισμα δεν είναι σίγουρα περίπατος αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της σελίδα mkd.mk στο ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών;», το 51,1% απαντά «ναι» ενώ το 48,9% λέει «όχι».

Σε ότι αφορά την εθνοτική ανάλυση της ψήφου, στους Σλαβομακεδόνες το 33,5% λέει «ναι» στη συμφωνία και το 66,5% λέει «όχι».

Αντίθετα, το 95% των Αλβανόφωνων τάσσεται υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδεχόμενο τη συμφωνία των Πρεσπών έναντι ποσοστού 5% που ψηφίζει «όχι».

Στο ερώτημα «Είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή ονόματος της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’;», το 52,6% απαντά «όχι» και το 47,7% «ναι».
 


Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης στην τελευταία ερώτηση εξηγεί και τη διατύπωση που επέλεξε ο Ζόραν Ζάεφ που ρωτά αν συμφωνούν στην ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Βαριά σκιά πάνω από τα Σκόπια από τις καταγγελίες των ΗΠΑ

Βαριά τη σκιά τους πάνω από την ΠΓΔΜ ρίχνουν και πάλι οι καταγγελίες – προερχόμενες από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αυτή τη φορά – περί ρωσικών παρεμβάσεων στη διαδικασία του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ, ενδεχομένως και για να μην οξύνει περισσότερο την αντιπαράθεση με τη φιλορωσική αντιπολίτευση, απορρίπτει τις εν λόγω αιτιάσεις.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Ματίς, ο οποίος διατύπωσε τις εν λόγω αιτιάσεις κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια. «Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πάντως, τόνισε: «Δεν έχω κανένα στοιχείο ή ένδειξη για ρωσική ανάμειξη (σσ: στο δημοψήφισμα). Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της 'Μακεδονίας' και δεν έχει κάτι εναντίον της ενσωμάτωσής μας στην ΕΕ, είναι ωστόσο αντίθετη στη εισδοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά. Εμείς προσπαθούμε να (τους) εξηγήσουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη εισδοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλες τις χώρες όπως και με την Ρωσία».
 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr