current views are: 4

27 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση18:10

Θάτσι: Ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων Κοσόβου – Σερβίας δεν δημιουργεί τετελεσμένα

Προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο πρόεδρος του Κοσόβου

Δημοσίευση 18:10’

Προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο πρόεδρος του Κοσόβου

Τυχόν συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας για «διόρθωση» των μεταξύ τους συνόρων θα είναι μοναδική και δεν θα αποσκοπεί στην δημιουργία προηγούμενων στα Βαλκάνια, διαβεβαίωσε ο κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι.

Σε άρθρο που υπογράφει στους «Financial Times» ο κ. Θάτσι χαρακτηρίζει «sui generis» την υπόθεση Σερβίας – Κοσόβου, αρνούμενος ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν να «δημιουργήσουν τις συνθήκες» για ευρύτερες αλλαγές μεθορίων στην περιοχή.

Η τοποθέτηση Θάτσι έρχεται υπό την σκιά των ενστάσεων που έχουν εκφράσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ελλάδα, όσον αφορά το ενδεχόμενο συνοριακών αλλαγών στα Βαλκάνια, με δεδομένη την αιματηρή ιστορία της χερσονήσου.

Ο κ. Θάτσι ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αλλαγές στην μεθόριο δεν θα γίνουν με γνώμονα τον διαχωρισμό πληθυσμών με βάση την ταυτότητά τους, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για τα κριτήρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

«Οιαδήποτε οριστική συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται από σιδερένιες εγγυήσεις για την συνεχιζόμενη προστασία των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων που παραμένουν στην εκάστοτε χώρα», έγραψε.


σχετικα αρθρα