current views are: 5

28 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση06:46

SZ: Μόλις 2 επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα από τη Γερμανία

«Κανείς δεν είχε σταλεί πίσω στην Ισπανία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου».

Δημοσίευση 06:46’

«Κανείς δεν είχε σταλεί πίσω στην Ισπανία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου».

Το σχεδόν ανύπαρκτο όφελος που έχουν για τη Γερμανία οι διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης προσφύγων που υπέγραψε η χώρα με την Ελλάδα και την Ισπανία στα μέσα Αυγούστου υποδεικνύει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung. «Μόλις δύο επαναπροωθήσεις μετά την υπογραφή των συμφωνιών με Ισπανία και Ελλάδα», υπογραμμίζει στον τίτλο του εν λόγω άρθρου, διευκρινίζοντας ότι «τον πρώτο μήνα αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες επαναπροωθήθηκαν (σ.σ. από τη Γερμανία) δύο αιτούντες άσυλο, οι οποίοι είχαν υποβάλει σχετική αίτηση στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι οι διμερείς συμφωνίες που υπεγράφησαν με τις κυβερνήσεις της Αθήνας και της Μαδρίτης «αφορούν αιτούντες άσυλο που έχουν προηγουμένως υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου στις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Ισπανία) και αυτοί επαναπροωθούνται στις δύο χώρες από τα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας με επισπευσθείσες διαδικασίες. Παρόμοια συμφωνία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο διαπραγμάτευσης με την Ιταλία».

Η SZ υπογραμμίζει ότι «η αντιπαράθεση για τις επαναπροωθήσεις παρ’ ολίγον θα είχε τινάξει στον αέρα τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό την περασμένη άνοιξη». Ο πρώτος απολογισμός των δύο συμφωνιών δείχνει ότι έγιναν μόλις δύο επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, ενώ «κανείς δεν είχε σταλεί πίσω στην Ισπανία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου», σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτηση της φιλελεύθερης βουλευτή Λίντα Τόιτεμπεργκ. Η ίδια, σχολιάζοντας το μηδαμινό όφελος που απέφεραν στη Γερμανία οι διμερείς συμφωνίες, λέει ότι «είναι εντελώς παράλογο το πόση ενέργεια διοχετεύει η γερμανική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών που δεν αποφέρουν το παραμικρό όφελος».


σχετικα αρθρα