ΔΙΕΘΝΗ

Δημοψήφισμα Σκόπια: Έκλεισαν οι κάλπες, κάτω από τον πήχη του 50% η συμμετοχή

από Σκόπια - Ανταπόκριση της Αναστασίας Τσούγκα - Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2018, 13:02 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2018, 20:34
Δημοψήφισμα Σκόπια: Έκλεισαν οι κάλπες, κάτω από τον πήχη του 50% η συμμετοχή
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Μικρή κινητοποίηση και των Αλβανών της ΠΓΔΜ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα για τον Ζόραν Ζάεφ και τους υποστηρικτές του «ναι» στο δημοψήφισμα, κινήθηκε η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την συμφωνία των Πρεσπών. Μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα (8 ώρα Ελλάδας), η προσέλευση περιοριζόταν στο 34,59%.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα όπως επιθυμεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. 

Στη δήλωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ άφησε να εννοηθεί πως δεν πάει σε εκλογές.

Περίπου στις 22.00 ώρα Ελλάδας αναμένεται σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής έχουν καταγραφεί στα Σκόπια, όπου η συμμετοχή στους περισσότερους δήμους έχει ξεπεράσει το 25% ενώ σε ορισμένους το 35%. Την υψηλότερη προσέλευση στη χώρα έχει το εκλογικό κέντρο του Σάραϊ (67%).

Επίσης, υψηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στα Βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στην Κρίβα Πάλανκα το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 34%.


AFP

 

Στην πατρίδα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Στρούμιτσα, η συμμετοχή άγγιξε ως τώρα 29%.

Στα σύνορα με την Ελλάδα, στην Γευγελή, την Αχρίδα και τα Μπίτολα τα ποσοστά ακολουθούν τον μέσο όρο.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε μικρότερα και πιο επαρχιακά σημεία της χώρας.

Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα “Είστε υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων (Δημοκρατία της Μακεδονίας) και της Ελλάδας;”.


AFP
 

Η κοινωνία είναι σίγουρα διχασμένη. Άλλοι βλέπουν στην συμφωνία των Πρεσπών την απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας και άλλοι την λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Η στάση του αλβανικού στοιχείου

Ακόμα και εάν η κυβέρνηση είχε αμφιβολίες για την στάση της σλαβικής πλειοψηφίας, είχε εναποθέσει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες της στην αλβανική μειονότητα, η οποία αναμενόταν να υποστηρίξει το δημοψήφισμα.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η προσδοκία εκπληρώθηκε σποραδικά και ανεπαρκώς.

Το Σάραϊ, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά, όντως κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από αλβανικό πληθυσμό. Όμως, σε άλλα σημεία της χώρας, όπως το Τέτοβο (33%) και το Γκόστιβαρ (27%), που κατοικούνται επί το πλείστον από Αλβανούς, τα ποσοστά είναι χαμηλά.

Βέβαια, αν και οι Αλβανοί μπορεί να μην συνέβαλαν αρκετά στο να σπάσει το “φράγμα” νομιμοποίησης του 50%, κατά πάσα πιθανότητα έχουν δώσει θετική απάντηση στο ερώτημα.

Η κοινωνία είναι σίγουρα διχασμένη. Άλλοι βλέπουν στην συμφωνία των Πρεσπών την απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας και άλλοι την λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.
 

Η Ανγκελίνα, 29, που μένει στα Σκόπια, υποστηρίζει ότι ενώ θα ήθελε να δει την χώρα της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ώστε να υπάρξει πρόοδος στην ΠΓΔΜ, την ίδια στιγμή δεν μπορεί να αποδεχθεί την αλλαγή του ονόματος ως τίμημα.

“Ψήφισα κατά στο δημοψήφισμα διότι δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι πρέπει το όνομα της χώρας μου να είναι Βόρεια Μακεδονία. Δεν έρχεται σε αντιπαραβολή με μία Νότια Μακεδονία που υπάρχει στην Ελλάδα. Εμείς αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες, ενώ οι άνθρωποι που κατοικούν στην ελληνική Μακεδονία αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες και μιλούν ελληνική γλώσσα”, είπε.

Αντίθετα, η Αλεξάντρα, 27, που επίσης μένει στην πρωτεύουσα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι μία καλή ευκαιρία.

“Ψήφισα υπέρ γιατί θεωρώ πως η συμφωνία είναι μία επαρκής λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών που έχει βγει εκτός ελέγχου και από τις δύο πλευρές χωρίς λόγο. Ακόμα και αν εγκριθεί η συμφωνία, όμως, ελπίζω ότι δεν θα μείνει μόνο στο χαρτί αλλά θα υλοποιηθεί”.

Έτσι και ο Άντεμ, 32, ο οποίος υποστηρίζει ότι η καλύτερη λύση για την χώρα είναι να επικυρωθεί η συμφωνία.

“Εγώ ψήφισα υπέρ γιατί πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν και θα κατοχυρωθούν τα σύνορα της χώρας. Επίσης, θέλω να έρθουν περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό”, εξήγησε.

Η ψηφοφορία μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί με μικροεντάσεις. Επεισόδιο μικρής έντασης σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο συνοικίας της πρωτεύουσας, όταν ομάδα νεαρών εκφόβισε γυναίκα που είχε προσέλθει να ψηφίσει. Η αστυνομία επενεύει και προσήγαγε ένα άτομο.


AFP

Η ΜΚΟ Civil που παρατηρεί την διαδικασία για τον εντοπισμό παρατυπιών και άλλων προβλημάτων ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα έχει αμαυρωθεί από διάφορα συμβάντα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.

Μάλιστα, ορισμένοι που φέρονται να υποστηρίζουν το μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος τραβούν βίντεο και φωτογραφίες όσων προσέρχονται να ψηφίσουν. Ιστοσελίδα στο Facebook με το όνομα “Μποϊκοτάρησε το δημοψήφισμα για την Βόρεια Μακεδονία” κάλεσε τους όσους δεν ψηφίζουν να “φωτογραφίσουν τα φρικιά του “μακεδονικού” λαού που θα βγουν να ψηφίσουν”. Ανάλογα συμβάντα καταγράφηκαν και κατά την ψηφοφορία της διασποράς στην Αυστρία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αντιπολίτευσης, Νάουμ Στοίλκοβσκι, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα ότι ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν ψηφίσει στο δημοψήφισμα σε αντίθεση με όσα λέγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, το κόμμα κατήγγειλε ότι το κυβερνών κόμμα SDSM ασκεί πίεση στους ψηφοφόρους με αποστολή μηνυμάτων από ανώνυμο αριθμό, ώστε να βγουν να ψηφίσουν.

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσαν τους πολίτες να στηρίξουν το δημοψήφισμα κατά τις πρωινές τους δηλώσεις.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr