current views are: 8

23 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση20:07

ΗΠΑ: Πλαστά πέντε από τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας στο «Μουσείο της Βίβλου»

Το αμερικανικό «Μουσείο της Βίβλου» απέσυρε από την έκθεση του κάποια κομμάτια που θεωρούνταν ότι ανήκουν στα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, μετά από ελέγχους που απέδειξαν ότι είναι πλαστά.

Δημοσίευση 20:07’

Το αμερικανικό «Μουσείο της Βίβλου» απέσυρε από την έκθεση του κάποια κομμάτια που θεωρούνταν ότι ανήκουν στα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, μετά από ελέγχους που απέδειξαν ότι είναι πλαστά.

Το Μουσείο της Βίβλου, στην Ουάσιγκτον, έστειλε πέντε από τα 16 κομμάτια των Χειρόγραφων  για ανάλυση στη Γερμανία.

Τα αποτελέσματα, όμως, έδειξαν ότι «τα χαρακτηριστικά δεν συνάδουν με αρχαία προέλευση», όπως παραδέχτηκε το μουσείο.

Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας είναι ένα σύνολο χειρόγραφων από την Εβραϊκή Βίβλο. Τα πρώτα βρέθηκαν σε σπηλιές στο Κουμράν στη δυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας το 1947. Ανακαλύφθηκαν από έναν νεαρό Βεδουίνο βοσκό που έψαχνε το χαμένο του πρόβατο.

Οι έλεγχοι αποφασίστηκαν αφότου βιβλικοί μελετητές που εξέτασαν 13 από τα κομμάτια που δεν είχαν εξεταστεί προηγουμένως από τη συλλογή του μουσείου, κατέληξαν ότι υπάρχει «εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα» μερικά από αυτά να είναι σύγχρονες πλαστογραφίες.

Ο ανώτερος επιμελητής του μουσείου, Jeffrey Kloha, είπε ότι ήλπιζε ότι «τα αποτελέσματα από τους ελέγχους θα ήταν διαφορετικά.»

Βέβαια, πρόσθεσε ότι «αυτό είναι μια ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε το κοινό για τη σημασία που έχει η πιστοποίηση της αυθεντικότητας των σπάνιων βιβλικών αντικειμένων, την περίπλοκη διαδικασία ελέγχου και τη δέσμευσή μας για διαφάνεια.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιδιοκτήτες του μουσείου έρχονται αντιμέτωποι με αντιπαραθέσεις.

Το μουσείο από τον Ευαγγελιστή Χριστιανό και δισεκατομμυριούχο, Steve Green, το 2017 και κόστισε 500 εκατ. δολάρια. Πέρυσι, η εταιρεία του πλήρωσε πρόστιμο 3 εκατ. δολάρια και επέστρεψε χιλιάδες αντικείμενα, μετά από τις κατηγορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι διακίνησε λαθραία αντικείμενα από το Ιρακ.

Πηγή: BBC


σχετικα αρθρα