current views are: 11

25 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:56

Έκκληση Λούλα από τη φυλακή: Η Βραζιλία κινδυνεύει από το φασισμό

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι το μεγάλο φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις.

Δημοσίευση 04:56’

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι το μεγάλο φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις.

Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα απηύθυνε με ανοικτή επιστολή του στους συμπατριώτες του νέα έκκληση να ψηφίσουν τον αντικαταστάτη του στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT), τον Φερνάντου Αντάτζι, προκειμένου να αποτρέψουν τη «φασιστική περιπέτεια» που αντιπροσωπεύει όπως τόνισε ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου, μεγάλο φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

«Είναι ώρα να ενωθούν ο λαός, οι δημοκράτες, οι πάντες γύρω από την υποψηφιότητα του Φερνάντου Αντάτζι», τόνισε ο Λούλα στην επιστολή αυτή, που δημοσιοποίησε το PT την Τετάρτη.

«Αυτή τη στιγμή, που μια φασιστική απειλή επικρέμαται πάνω από τη Βραζιλία, θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι υπερασπίζονται τη δημοκρατία (…) να υπερασπιστούν το δημοκρατικό πολίτευμά μας και το κράτος του δικαίου», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-2010), προηγείτο με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των φετινών εκλογών, αλλά του απαγορεύθηκε η συμμετοχή στη διαδικασία εξαιτίας της καταδίκης του για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της φυλάκισής του τον Απρίλιο. Πολύ καθυστερημένα, τον αντικατέστησε ο Αντάτζι, πρώην δήμαρχος στο Σαν Πάουλου και πρώην υπουργός Παιδείας.

Ο άλλοτε συνδικαλιστής, φυλακισμένος πλέον στην Κουριτσίμπα, όπου εκτίει την ποινή 12 ετών κι ενός μήνα που του επιβλήθηκε, παραμένει μια εμβληματική πολιτική μορφή που διχάζει τους Βραζιλιάνους—αντιμετωπίζεται με λατρεία από πολλούς, απέχθεια και μίσος από άλλους.

Το παρελθόν του Μπολσονάρου, πρώην λοχαγού του στρατού, το γεγονός πως δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας και διατηρεί στενές σχέσεις με αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων, ένας από τους οποίους είναι άλλωστε υποψήφιος αντιπρόεδρός του, τα σεξιστικά, μισογυνικά και ρατσιστικά σχόλιά του έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλούς στη Βραζιλία. Το PT καθώς πλησιάζουν οι εκλογές προειδοποιεί συνεχώς πως η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο ίδιος ο Αντάτζι δεσμεύθηκε την Τρίτη ότι θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους» για να αποτραπεί η επικράτηση «του φασισμού» στη Βραζιλία.

Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την ίδια ημέρα φέρει τον Μπολσονάρου να οδεύει να κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών την 28η Οκτωβρίου συγκεντρώνοντας το 57% των έγκυρων ψήφων έναντι 43% του Αντάτζι.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα