current views are: 9

25 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση11:03

Τσαβούσογλου προς Ριάντ: Πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι;

Εξακολουθούν να υπάρχουν “ερωτήματα” γα την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας.

Δημοσίευση 11:03’
Τουρκία

Εξακολουθούν να υπάρχουν “ερωτήματα” γα την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν “ερωτήματα” στα οποία πρέπει να απαντήσει το Ριάντ αναφορικά με την έρευνα για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κυρίως σχετικά με την ταυτότητα των εντολέων της δολοφονίας, αλλά και για το πού βρίσκεται το πτώμα.

“Υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Έχουν συλληφθεί 18 άτομα (στη Σαουδική Αραβία), γιατί αυτοί; Ποιος τους έδωσε εντολές; (…) Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι. Πού βρίσκεται;”, πρόσθεσε.

Ο Κασόγκι εισήλθε στις 2 Οκτωβρίου στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του. Το Ριάντ τελικά παραδέχθηκε ότι πέθανε στη διάρκεια ενός “καυγά”, όμως η Άγκυρα επιμένει ότι πρόκειται για “πολιτική δολοφονία”. Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα ότι πρόκειται “για μια προμελετημένη ανθρωποκτονία”.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, όμως τόνισε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται προς το παρόν να φέρει την υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο.

Όμως “αν τα διεθνή δικαστήρια αναλάβουν μια πρωτοβουλία”, η Τουρκία θα τους προσφέρει τις πληροφορίες που διαθέτει, εξήγησε ο ίδιος.

Πληροφορίες που διέρρευσαν χθες Τετάρτη στον Τύπο ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Τουρκίας μοιράστηκαν με την επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει αναφορικά με την έρευνα, κυρίως “εικόνες από βίντεο και ηχογραφήσεις”.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Τσαβούσογλου απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, όμως πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μοιραστεί “τα έγγραφα και τις αποδείξεις που διαθέτει με τις χώρες ή τους θεσμούς που το επιθυμούν”.

 


σχετικα αρθρα