current views are: 12

2 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση08:09

Πέθανε το 7χρονο κορίτσι – «σύμβολο» του λιμού στην Υεμένη

“Η καρδιά μου έχει ραγίσει”, δήλωσε η μητέρα της, η οποία φοβάται πλέον ότι θα χάσει και τα άλλα της παιδιά.

Δημοσίευση 08:09’

“Η καρδιά μου έχει ραγίσει”, δήλωσε η μητέρα της, η οποία φοβάται πλέον ότι θα χάσει και τα άλλα της παιδιά.

Ένα επτάχρονο κορίτσι, μια φωτογραφία του οποίου δημοσίευσαν οι New York Times την προηγούμενη εβδομάδα αναγάγοντάς το σε σύμβολο του λιμού στην Υεμένη, πέθανε σε ηλικία 7 ετών, ανέφερε χθες Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα.

Η Άμαλ Χουσάιν, που έγινε σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στην εμπόλεμη Υεμένη αφού φωτογραφήθηκε από τον Τάιλερ Χικς, πέθανε σε καταυλισμό προσφύγων στη χώρα χθες, ανέφερε η εφημερίδα στους Times.

“Η καρδιά μου έχει ραγίσει”, δήλωσε η Μάριαμ Άλι, η μητέρα του κοριτσιού. “Η Άμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά”.

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή The Takeaway νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Χικς, που έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, δήλωσε ότι η φωτογράφηση της Άμαλ ήταν “δύσκολη” και “σπαραξικάρδια”, όμως επίσης και “σημαντική”.

“Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη”, εξήγησε ο φωτογράφος.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους αμάχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει “από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό”, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι “μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ” οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.


σχετικα αρθρα