current views are: 14

7 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:49

Παρά τις απώλειες, ο Τραμπ πανηγυρίζει για «μεγάλη νίκη» στις ενδιάμεσες εκλογές

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας

Δημοσίευση 16:49’

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας

Παρόλο που οι Δημοκρατικοί απέκτησαν και πάλι τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καμαρώνει για «μεγάλη νίκη» στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές της Τρίτης.

Και μάλλον έχει δίκιο, αφού οι Ρεπουμπλικανοί του Τραμπ διατηρούν και ενισχύουν τον έλεγχό τους στη Γερουσία, κάτι που σημαίνει ότι ο πρόεδρος διατηρεί το περιθώριο για διορισμό βασικών αξιωματούχων. Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, εξάλλου, εστιαζόταν στη Γερουσία.

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί θα μπορούν να μπλοκάρουν νομοθετικές πρωτοβουλίες του στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως για παράδειγμα το σχέδιο ανέγερσης φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό, και θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να διενεργούν έρευνες για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

 

 

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών επιβεβαιώνει την ιστορική τάση ενίσχυσης του κόμματος που δεν ελέγχει τον Λευκό Οίκο στις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κάτι σαν δημοψήφισμα για τον πρόεδρο.

 «Όσοι εργάστηκαν μαζί μου σε αυτές τις απίστευτες ενδιάμεσες εκλογές, ενστερνιζόμενοι ορισμένες πολιτικές και αρχές, τα πήγαν πολύ καλά» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ, λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα το απόγευμα.

«Όσοι δεν το έκαναν, λένε αντίο! Χθες ήταν μια τόσο μεγάλη νίκη, και μάλιστα υπό την πίεση των εμπαθών και εχθρικών μέσων ενημέρωσης» συνέχισε.

Ο Τραμπ τηλεφώνησε νωρίτερα στην ηγέτιδα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι για να τη συγχαρεί. Είπε ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων υποστηρίζουν ότι το κόμμα χρειάζεται νεότερη ηγεσία, θα πρέπει να την αναδείξουν και πάλι πρόεδρο της Βουλής.

Η 78χρονη Πελόζι ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2007 μέχρι το 2011, όταν οι Δημοκρατικοί είχαν και πάλι την πλειοψηφία στο σώμα.

«Εντελώς αμερόληπτα, η Νάνσι Πελόζι αξίζει να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής από τους Δημοκρατικούς. Αν τη δυσκολέψουν, ίσως να προσθέσουμε μερικές ρεπουμπλικανικές ψήφους. Έχει κερδίσει αυτή τη μεγάλη τιμή» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος προειδοποίησε τη νέα πλειοψηφία της Βουλής: «Αν οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι θα μπορούν να ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογούμενων για να ερευνούν εμάς στη Βουλή, τότε θα αναγκαστούμε πιθανότατα να εξετάσουμε την πιθανότητα να τους ερευνήσουμε κι εμείς στη Γερουσία για τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών και ένα σωρό άλλα πράγματα» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ/AFP


σχετικα αρθρα