current views are: 12

12 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση12:49

CSU: Τα «φεύγω-μένω» του Ζεεχόφερ συνεχίζονται

Θα εξακολουθεί να ασκεί το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών.

Δημοσίευση 12:49’

Θα εξακολουθεί να ασκεί το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών.

Χθες αποχωρούσε από την προεδρία των Χριστιανοκοινωνιστών και παραιτούνταν από υπ. Εσωτερικών, σήμερα άλλαξε γνώμη. Ο Χορστ Ζεεχόφερ θέλει να διατηρήσει το υπ. Εσωτερικών. Το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει το CSU.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος του βαυαρικού CSU Χορστ Ζεεχόφερ προέβη σήμερα το μεσημέρι σε δημόσιες δηλώσεις για το πολιτικό του μέλλον. Όπως ανακοίνωσε στο περιθώριο επίσκεψής του σε αστυνομικές εγκαταστάσεις έξω από το Βερλίνο, ενώ σκοπεύει να αποχωρίσει από την προεδρία του κόμματος θα εξακολουθεί να ασκεί το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών. Η πρόθεση του αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με όσα φαίνεται να είπε στη χθεσινή συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματός του, δηλαδή ότι εάν αποχωρίσει από πρόεδρος θα παραιτηθεί και από υπουργός Εσωτερικών. Βέβαια δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Χ. Ζεεχόφερ θα άλλαζε θέση μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Ανεξάρτητα όμως από τις προθέσεις του, το ζητούμενο είναι αν το κόμμα του αποδεχτεί την επιλογή του. Οι ενδείξεις δεν είναι θετικές για τον Χορστ Ζεεχόφερ. Η εσωκομματική κριτική στο πρόσωπό του ξεκίνησε με τις σημαντικές απώλειες που σημείωσε το CSU στις εθνικές εκλογές του 2017 και κλιμακώθηκε μετά από τη μείωση της εκλογικής του δύναμης στη Βαυαρία τον Οκτώβριο κατά 10,5%. Μεγάλη πλειοψηφία των μελών και στελεχών του κόμματος θεωρεί υπεύθυνο αυτής της εξέλιξης τον κ. Ζεεχόφερ καθώς οι επιθέσεις του στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς στο προσφυγικό είχαν οδηγήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο στα πρόθυρα της διάλυσης.

Η πίεση που του ασκείται έκτοτε μέσα στο κόμμα να παραιτηθεί αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίου Μέρκελ να αποχωρίσει από την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών αναλαμβάνοντας κατά αυτό τον τρόπο την ευθύνη για τις εκλογικές απώλειες.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες σίγουρα δεν θλίβονται»

Επικρατέστερος διάδοχος στο αξίωμα του προέδρου του CSU είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Ενδιαφέρον για τη προεδρία των Χριστιανοκοινωνιστών είχε εκφράσει στο παρελθόν και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές, Μάνφρεντ Βέμπερ. Στη σημερινή όμως συγκυρία οι πιθανότητες να επικρατήσει είναι πολύ περιορισμένες. Στους κόλπους των Χριστιανοκοινιστών κυριαρχεί η άποψη ότι πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της Βαυαρίας θα πρέπει να είναι το ίδιο άτομο.

Πάντως, σε πρώτες τους αντιδράσεις Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι εκφράζονται υπέρ της αποχώρησης του κ. Ζεεχόφερ, κυρόως από το αξίωμα του υπ. Εσωτερικών. Οι Σοσιαλδημοκράτες «σίγουρα δεν θα αισθάνονταν θλίψη» σε περίπτωση που παραιτηθεί από τα αξιώματα του, δηλώνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνέρ. Οι δε Πράσινοι ζητούν την άμεση παραίτηση του από το υπουργείο Εσωτερικών: «Κάθε ημέρα που ο Χορστ Ζεεχόφερ εξακολουθεί να παραμένει υπουργός Εσωτερικών, είναι μια μέρα περιττή», επισημαίνει η συνπρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ.

Πηγή: DW


σχετικα αρθρα