ΔΙΕΘΝΗ

Προκαταρκτική συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για τη «μετά Brexit» εποχή

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2018, 12:19 / Ανανεώθηκε 24 Νοεμβρίου 2018, 21:27
Προκαταρκτική συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για τη «μετά Brexit» εποχή
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Με βέτο απειλεί η Ισπανία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν επί σχεδίου συμφωνίας για τις μετά το Brexit σχέσεις τους, υπό την μορφή «πολιτικής διακήρυξης», η οποία θα επικυρωθεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό, το οποίο θα συνοδεύσει την συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «θέτει τις παραμέτρους μίας σύμπραξης φιλόδοξης , ευρείας, εις βάθος και ευέλικτης» στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ασφάλειας, σύμφωνα με το 26σέλιδο κείμενο.

Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά αποφασιστικής σημασίας πολιτική αξία, για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019. 

«Μόλις έστειλα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ένα σχέδιο πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό «συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών» και έχει γίνει αποδεκτό επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ηγετών», κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στο έγγραφο, το οποίο εστάλη στις χώρες μέλη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συμφώνησαν επίσης ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί μέχρι και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020, την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία από την συνθήκη αποχώρησης.

Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να δίνει την οικονομική του συμβολή.

Η διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια», καθώς η Ισπανία προειδοποίησε εκ νέου χθες πως θα ασκήσει βέτο στη συμφωνία εξόδου την Κυριακή, εάν δεν ικανοποιηθεί από τις διατυπώσεις για το Γιβραλτάρ.

Εν τω μεταξύ, η αγγλική λίρα ενισχύθηκε κατά 1% σήμερα απέναντι στο δολάριο μετά την ανακοίνωση της προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας σε δήλωση προς το βρετανικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως η συντηρητική πρωθυπουργός έκανε χθες μία επίσκεψη - αστραπή στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα επιστρέψει το Σάββατο στις Βρυξέλλες, την παραμονή της συνόδου κορυφής, για την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας του διαζυγίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι «μένει να διεξαχθούν πολλές συνομιλίες» για να επιτευχθεί μία μεγάλη τελική συμφωνία για το Brexit.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr