current views are: 4

23 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση12:49

Τα επόμενα βήματα μετά το Brexit και οι κομβικές ημερομηνίες

Η πορεία είναι ακόμη μακρά μέχρι την 29η Μαρτίου 2019, ημερομηνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δημοσίευση 12:49’

Η πορεία είναι ακόμη μακρά μέχρι την 29η Μαρτίου 2019, ημερομηνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μετά την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου, ως επιστέγασμα 17 μηνών εναντικών διαπραγματεύσεων, η πορεία είναι ακόμη μακρά μέχρι την 29η Μαρτίου 2019, ημερομηνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθούν οι βασικοί σταθμοί της πορείας προς το Brexit μέχρι την 29η Μαρτίου 2019:

Μελλοντική Σχέση

Μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν να προετοιμάζουν, η κάθε μία από την πλευρά της, τις συνομιλίες για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, το πλαίσιο των οποίων καθορίζεται από το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης που επισυνάπτεται στο κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης που θα εγκριθεί στην σύνοδο της Κυριακής.

Βρετανικό Κοινοβούλιο

Η επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο αποτελεί το εμπόδιο που είναι δυσκολότερο να ξεπερασθεί. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ήθελε η ψηφοφορία να διεξαχθεί πριν από την διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου στις 21 Δεκεμβρίου.

Εάν η συμφωνία ψηφισθεί, θα μένει ακόμη στη κυβέρνηση να παρουσιάσει εσπευσμένα ένα νομοσχέδιο αποχώρησης και εφαρμογής του Brexit, προκαλώντας νέες έντονες συνομιλίες.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες της Ρώμης και του Μάαστριχτ χρειάσθηκαν συνομιλίες 40 ημερών στην Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων.

Ανάμεσα στην σύνοδο κορυφής της Κυριακής και την 29η Μαρτίου δεν μένει παρά χρονικό διάστημα 60-70 ημερών.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να περιμένουν το πράσινο φως των βρετανών ομολόγων τους για να ξεκινήσουν με την σειρά τους την διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας. Η διαδικασία αυτή προβλέπει την σύνταξη μίας εισήγησης για την συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση, πριν από μία ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019, αλλά θεωρητικά μπορεί να διεξαχθεί μέχρι και την 28η Μαρτίου 2019.

Και το τελευταίο πράσινο φως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου απαιτείται ειδική πλειοψηφία: 72% των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή 20, που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού των κρατών.


σχετικα αρθρα