current views are: 10

11 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:41

Κύπρος: Σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών

Άνοδος 55% σε σχέση με το 2017

Δημοσίευση 15:41’

Άνοδος 55% σε σχέση με το 2017

Αυξημένες κατά 55% εμφανίζονται φέτος οι προσφυγικές ροές στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της τουρκικής ιστοσελίδας Ahval.

Οι διακινητές έχουν βρει τρόπο να περνούν πρόσφυγες από την Συρία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο και από τα κατεχόμενα στην ελεύθερη Κύπρο, αποσπώντας τους ποσά που ξεκινούν από 400 ευρώ.

Στο σχετικό δημοσίευμα, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το νησί είναι ευάλωτο τόσο από τον Βορρά όσο και από τον Νότο. Στα τουρκοκρατούμενα σύνορα, δεν απαιτείται βίζα για άτομα που έρχονται από τα τουρκικά παράλια. Με αυτό τον τρόπο έχουν καταφθάσει στην νότια Κύπρο 1 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και Σύροι πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή, μεγάλος είναι και ο αριθμός αιτούντων άσυλο στην χώρα. Σύμφωνα με την Λευκωσία, φέτος έγιναν περίπου 8.000 αιτήσεις. «Οι αιτήσεις αυτές χρειάζονται περίπου 3 έως 5 χρόνια» σημείωσε στην Cyprus Mail η Κορίνα Δροσιότου, υπεύθυνη του Κυπριακού Συμβουλίου Προσφύγων.

Το Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)  άνοιξε 29 θέσεις διερμηνέων και γραμματέων οι οποίοι θα βοηθήσουν την Κύπρο να επιταχύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η Κύπρος έχει ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ για τα μεταναστευτικά της κέντρα , προσπαθώντας να καθιερώσει μια ταχεία διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Ahval, Euronews


σχετικα αρθρα