ΔΙΕΘΝΗ

Αϊτή: Ο πρόεδρος Μαρτελί επιμένει στο σχέδιό του για την ανασύσταση του στρατού

Δημοσίευση 2 Ιανουαρίου 2012, 09:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αϊτή: Ο πρόεδρος Μαρτελί επιμένει στο σχέδιό του για την ανασύσταση του στρατού
Facebook Twitter Whatsapp
Η επιτροπή που είχε συστήσει ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί για να εξετάσει εάν και κατά πόσον είναι αναγκαία η ανασύσταση του στρατού, ο οποίος είχε διαλυθεί το 1994, πρότεινε την δημιουργία νέων ένοπλων δυνάμεων, όπως είπε χθες ο ίδιος στην ομιλία του σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 208 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Η επιτροπή που είχε συστήσει ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί για να εξετάσει εάν και κατά πόσον είναι αναγκαία η ανασύσταση του στρατού, ο οποίος είχε διαλυθεί το 1994, πρότεινε την δημιουργία νέων ένοπλων δυνάμεων, όπως είπε χθες ο ίδιος στην ομιλία του σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 208 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Η επιτροπή πρότεινε την δημιουργία ενός νέου στρατού ο οποίος θα πρέπει να παρεμβαίνει σε περίπτωση φυσικής καταστροφής και ο οποίος θα εργάζεται για προασπίζει την εδαφική μας ακεραιότητα σε μια ήπειρο όπου οι απειλές για την εθνική μας ασφάλεια είναι πολυάριθμες, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η τρομοκρατία», είπε ο Μαρτελί στην πόλη Γκοναΐβ.

Ο αϊτινός πρόεδρος είπε ότι η πρόταση της επιτροπής θα εξεταστεί και από άλλους φορείς της κρατικής εξουσίας και θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με επιχειρηματίες και την κοινωνία των πολιτών.

«Η αναμόρφωση της αστυνομίας της Αϊτής και η δημιουργία ενός νέου στρατού πρέπει να γίνουν μαζί», καλώντας να τις χώρες που παρέχουν βοήθεια στη χώρα να συνδράμουν την προσπάθεια.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και διπλωμάτες από χώρες-χορηγούς της κυβέρνησης της χώρας εκφράζουν ανησυχίες ότι η ανασύσταση ενός θεσμού που είχε κατηγορηθεί για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα διχάσει τον πληθυσμό ενώ και θα αποσπάσει πόρους από πολύ πιο πιεστικές ανάγκες, ειδικά την ανοικοδόμηση μετά το σεισμό του Ιανουαρίου του 2010.

Δυτικοί διπλωμάτες φέρονται να είχαν προσπαθήσει να πείσουν τον Μαρτελί να εγκαταλείψει το σχέδιο ανασύστασης του στρατού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr