3 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση13:51

Αγγλία: Πρωθυπουργικό «στοπ» στον Βασιλιά Κάρολο – Η Λιζ Τρας του απαγόρευσε να μεταβεί στο Cop27 – Τι αναφέρει το παλάτι

Στο παρελθόν, ο Βασιλιάς έχει επιδείξει τη βαθιά του δέσμευση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και, ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, είχε μακρά ιστορία εκστρατειών για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Δημοσίευση 13:51’
fc2bstj1664806380630

Στο παρελθόν, ο Βασιλιάς έχει επιδείξει τη βαθιά του δέσμευση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και, ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, είχε μακρά ιστορία εκστρατειών για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Διαφωνίες προέκυψαν, ανάμεσα στην  Λίζ Τρας και το Μπάνινχαμ. Η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι αντίθετη στην παρουσία του Βασιλιά Κάρολου στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή «Cop27» που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα.

Το βράδυ του Σαββάτου, πηγές από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Κάρολος δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση, όπου είχε προγραμματίσει να δώσει το «παρών» όταν ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας. Το ίδιο το Παλάτι επιβεβαίωσε το γεγονός θέλοντας όμως παράλληλα να δώσει τέλος στις φήμες που μιλούν για ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Παλάτι επισημαίνοντας πως «με αμοιβαία φιλία και σεβασμό υπήρξε συμφωνία ότι ο βασιλιάς δεν θα παρευρεθεί».

Η στάση ωστόσο αυτή της Λιζ Τρας φαίνεταο πως δεν άρεσε σε όλους τους Συντηρητικούς. Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής Τομπίας Έλγουντ έσπευσε να επισημάνει ότι η Λιζ Τρας υπέπεσε σε σφάλμα «απαγορεύοντας» στον Βασιλιά Κάρολο να μην συμμετάσχει στο Cop27. Με νέα του δήλωση ωστόσο σήμερα, Δευτέρα, κάλεσε την Βρετανίδα πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί τονίζοντας: «Ελπίζω ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει. Ο Βασιλιάς Κάρολος είναι μια παγκοσμίως σεβαστή φωνή για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή».

Στο παρελθόν, ο Βασιλιάς έχει επιδείξει τη βαθιά του δέσμευση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και, ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, είχε μακρά ιστορία εκστρατειών για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μόλις πέρυσι μίλησε στην τελετή έναρξης του COP26 στη Γλασκώβη, όταν η σύνοδος κορυφής φιλοξενήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τότε είχε μιλήσει και η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ μέσω διαδικτύου. 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το πλατινένιο ιωβηλαίο τον περασμένο Ιούνιο, ο νέος Πρίγκιπας της Ουαλίας εκφώνησε κι εκείνος με τη σειρά του ομιλία μετά την προβολή εικόνων από όλον τον πλανήτη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο Γουίλιαμ είπε τότε: «Καθώς παρακολουθώ αυτές τις εξαιρετικές εικόνες, με κάνουν να σκέφτομαι όλο το μνημειώδες και πρωτοποριακό έργο τόσων οραματιστών περιβαλλοντιστών που έχουν κάνει στο παρελθόν. Είμαι τόσο περήφανος που ο παππούς μου και ο πατέρας μου συμμετείχαν σε αυτές τις προσπάθειες».

Πάντως, αν ο Βασιλιάς Κάρολος πήγαινε τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο για τη Σύνοδο Κορυφής COP27 θα ήταν η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα.

Δεν έλαβε εντολή να μην πάει, ήταν ομόφωνη απόφαση»

Πηγές του παλατιού που επικαλείται η Daily Mail, επέμεναν, ωστόσο, ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν είχε λάβει εντολή από την πρωθυπουργό να απέχει και τόνισαν αντίθετα ότι είχε ζητήσει τη συμβουλή της. Είπαν ότι η απόφαση να μην παραστεί ο βασιλιάς στη Σύνοδο, ήταν ομόφωνη.

Υποστήριξαν επίσης ότι αυτό ήταν το πρώτο σημάδι ότι ο Κάρολος αγκάλιασε το νέο του ρόλο ως βασιλιάς, αφού ανέφερε ότι θα αποσυρθεί από μεγάλο μέρος της προηγούμενης δράσης του τώρα που ανέλαβε βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας.

Μια πηγή δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξε καβγάς. Το αν θα παρευρεθούν ή όχι μέλη της βασιλικής οικογένειας εξαρτάται από το Υπουργείο Εξωτερικών». Το βράδυ του Σαββάτου, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές συναντήσεις μεταξύ της Α.Μ. του βασιλιά και της πρωθυπουργού».


σχετικα αρθρα