current views are: 10

16 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση05:22

Άγκυρα και Μόσχα συζητούν για το καθεστώς βίζας σε Τούρκους πολίτες

Η ρωσοτουρκική ομάδα εργασίας θα συζητήσει αυτό το ζήτημα μετά τις 24 Αυγούστου.

Δημοσίευση 05:22’

Η ρωσοτουρκική ομάδα εργασίας θα συζητήσει αυτό το ζήτημα μετά τις 24 Αυγούστου.

Με τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ να παραμένουν τεταμένες, Άγκυρα και Μόσχα φαίνεται να έρχονται ακόμη ένα βήμα πιο κοντά.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα, η Ρωσία είναι έτοιμη να καταργήσει το καθεστώς βίζας για ορισμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών.

«Συμφωνήσαμε με τη Ρωσία για την κατάργηση των θεωρήσεων για επιχειρηματίες και κατόχους επίσημων διαβατηρίων», ανέφερε το πρακτορείο ΙΤΑR TASS επικαλούμενο τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμός TRT. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η ρωσοτουρκική ομάδα εργασίας θα συζητήσει αυτό το ζήτημα μετά τις 24 Αυγούστου. 

Τα τουρκικά «επίσημα διαβατήρια» αφορούν διαβατήρια για ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και διπλωμάτες.

Το 2010 υπογράφηκε μια συμφωνία βάσει της οποίας οι πολίτες των δύο χωρών θα μπορούσαν να εισέλθουν στη Ρωσία και την Τουρκία για περίοδο έως 30 ημερών χωρίς βίζα. Την 1η Ιανουαρίου 2016, η Μόσχα ανέστειλε τη λειτουργία καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με την Άγκυρα. Το μέτρο αυτό λήφθηκε μετά την κατάρριψη της Τουρκίας από το αεροσκάφος Su-24 της Ρωσίας, στα σύνορα με τη Συρία στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Στις 15 Απριλίου 2016, η Άγκυρα εισήγαγε ως αντίποινα την επιβολή καθεστώτος θεωρήσεων κατά των Ρώσων πολιτών που εισέρχονται στην Τουρκία με υπηρεσιακά διαβατήρια. Οι κάτοχοι διπλωματικών και εσωτερικών διαβατηρίων θα μπορούσαν να επισκεφθούν την Τουρκία χωρίς βίζα. Την 1η Ιουνίου 2016, η τουρκική πλευρά επέκτεινε το καθεστώς βίζας κατά των επαγγελματιών οδηγών και των συνοδών τους που έχουν ρωσική υπηκοότητα και πραγματοποιούν μεταφορές φορτίων και επιβατών στην Τουρκία.

Τον Οκτώβριο του 2016, η τουρκική πλευρά έθεσε το ζήτημα της κατάργησης των περιορισμών θεωρήσεων που είχαν εισαχθεί νωρίτερα. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ στις 19 Δεκεμβρίου 2016, η Μόσχα αποφάσισε να παγώσει επ’ αόριστον τις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό.


σχετικα αρθρα