current views are: 10

11 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση06:55

Αισιόδοξος και ανυπόμονος ο Τραμπ για τη συνάντηση με τον Κιμ

Αύριο η ιστορική συνάντηση

Δημοσίευση 06:55’
trump39175

Αύριο η ιστορική συνάντηση

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του και μια κάποια ανυπομονησία σήμερα, μία ημέρα πριν την ιστορική σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν.

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη Σιγκαπούρη και το ερώτημα στα χείλη όλων είναι αν ο 71χρονος Τραμπ, που προς έκπληξη όλων δέχθηκε να συναντηθεί με τον Κιμ, θα καταφέρει εκεί που έχουν αποτύχει όλοι οι προκάτοχοί του;

«Χαρούμενος που είμαι στη Σιγκαπούρη, ανυπομονησία στην ατμόσφαιρα!», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος παρά το φιάσκο της συνόδου της G7 στον Καναδά, όπου οι ΗΠΑ βρέθηκαν απομονωμένες.

«Πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά», πρόσθεσε λίγο αργότερα αναφερόμενος στο γεύμα εργασίας που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ.

Κεντρικό πρόσωπο των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κιμ στην Πιονγκγιάνγκ, έκανε λόγο από την πλευρά του για «ουσιαστικές και λεπτομερείς» συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη το πρωί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης.

Η σύνοδος, η οποία θα προσφέρει διεθνή προβολή στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, οι μετακινήσεις στο εξωτερικό του οποίου μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, θεωρείται ήδη ως μεγάλη αναγνώριση από τις ΗΠΑ.

«Εδώ και 25 χρόνια η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να πετύχει μια συνάντηση με έναν εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο», εξηγεί ο Μπόρις Τούκας, ερευνητής του Centre for Strategic Studies στην Ουάσινγκτον.

Το διακύβευμα είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί αυστηρές διεθνείς κυρώσεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την πλήρη, αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τόνισε ο Πομπέο σε tweet του.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA έκανε λόγο για «μια νέα εποχή», επιβεβαιώνοντας ότι η αποπυρηνικοποίηση και «ένας μηχανισμός για τη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης στην κορεατικής χερσόνησο» θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είδε σε αυτή τη διατύπωση «ένα αισιόδοξο μήνυμα».

Όμως οι απαιτήσεις των ΗΠΑ προσκρούουν εδώ και χρόνια στην επιμονή της Βόρειας Κορέας. Το 1994 και το 2005 οι δύο χώρες σύναψαν συμφωνίες, όμως καμία δεν εφαρμόστηκε στην πραγματικότητα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ αύξησε μετά το 2006 τις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της.

Αν και η αμερικανική κυβέρνηση αρχικά άφηνε να εννοηθεί ότι στις 12 Ιουνίου θα υπάρξει μια ιστορική συμφωνία, τώρα τελευταία έχει ρίξει τους τόνους, κάνοντας λόγο για την έναρξη μιας άνευ προηγουμένου «διαδικασίας».

Οι πρωταγωνιστές έχουν επενδύσει πολλά σε μια προσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα. Όμως τα συστατικά μιας ενδεχόμενης συμφωνίας είναι ίδια με αυτά του παρελθόντος: σταδιακή αποπυρηνικοποίηση με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη, εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και μια ειρηνευτική συμφωνία για να τερματιστεί επισήμως ο πόλεμος της Κορέας (1950-53).

«Ο Τραμπ απλώς προσέφερε αυτές τις συναντήσεις στους Βορειοκορεάτες χωρίς να πετύχει καμία πρόοδο», σχολιάζει ο Τζέφρι Λιούς στο Foreign Policy. «Είναι προφανές εξ αρχής ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο».

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα