8 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση13:33

Άνοιγμα των Βαρωσίων: Εισήλθε με σημαίες Τουρκίας και ψευδοκράτους ο Τατάρ – Απαγορεύτηκε η φιέστα λόγω «εκλογών»

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν την δίοδο που οδηγεί σε μέρος της παραλίας στην περίκλειστη πόλη. Σχεδόν 900 άτομα πέρασαν μέχρι τις 14.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Δημοσίευση 13:33’
v8t0g1602163917701

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν την δίοδο που οδηγεί σε μέρος της παραλίας στην περίκλειστη πόλη. Σχεδόν 900 άτομα πέρασαν μέχρι τις 14.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο νυν ψευδοπρωθυπουργός και «υποψήφιος πρόεδρος» έγινε δεκτός από δεκάδες έποικους και Τουρκοκύπριους που έσπευσαν στα Βαρώσια, λίγο μετά τις 16:00. Πάντως, σύμφωνα με τις αρχές του ψευδοκράτους, η φιέστα για το άνοιγμα απαγορεύτηκε λόγω των «εκλογών» της Κυριακής.

Η πρώτη ημέρα του μερικού ανοίγματος της παραλιακής ζώνης του Βαρωσιού πάντως ολοκληρώθηκε χωρίς ομιλίες, αλλά με τη συμμετοχή του Τατάρ και στελεχών του κόμματός του.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν την δίοδο που οδηγεί σε μέρος της παραλίας στην περίκλειστη πόλη. Σχεδόν 900 άτομα πέρασαν μέχρι τις 14.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

992bvc1602164095552

kbhek1602164168026

Έτσι, σήμερα με τις ευλογίες του Ερντογάν γράφεται μια «μαύρη σελίδα» στα Κατεχόμενα, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της εκστρατείας του κ. Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές» της Κυριακής. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει αδρανής» διαμηνύει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως μεταδίδει το sigmalive.com, άνδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, που ήταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει.

Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και την σημαία του ψευδοκράτους.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά Μέσα από την παραλία της περίκλειστης πόλης, είναι σπαρακτικές.

bs0ltrn1602152180018

48jqj1602152180018

«Αποκαθιστούμε το κλειστό Βαρώσι για την ανθρωπότητα, την Κύπρο και τον κόσμο. Περπατούμε όλοι μαζί από το ανοικτό Βαρώσι προς ένα νέο μέλλον» ανακοίνωσε νωρίτερα στο Twitter ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ

Με τη σειρά του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, επεσήμανε πως η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, που βρίσκεται εντός του παράνομου καθεστώτος και έκλεισε πριν από 46 χρόνια στην εγκατάσταση και κατοίκηση θα ανοίξει, όπως ισχυρίστηκε, «βάσει του δικαίου».

Στην ανάρτηση που έκανε από τον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Οκτάι σημείωσε ότι «Ανοίγουμε το όμορφο Βαρώσι, το οποίο πονούσε την καρδιά μας παραμένοντας αδρανή για αρκετό καιρό, με τρόπο που θα συνάδει στη δικαιοσύνη και το δίκαιο». Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος σημείωσε πως εργάζονται μέρα και νύχτα για τους Τουρκοκυπρίους και ανέφερε ότι «είπαμε πως δεν θα αφήσουμε την “ΤΔΒΚ” ούτε μια μέρα χωρίς νερό. Άρχισε να ρέει ξανά το “νερό ζωής” προς την “ΤΔΒΚ”. Καλορίζικο».

Οι απαγορεύσεις του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου»

Την απαγόρευση οποιασδήποτε τελετής ή δηλώσεων και την άμεση τηλεοπτική μετάδοση αυτής από την περιοχή των Βαρωσίων ή στα περίχωρα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» , ενημερώνοντας σχετικά την «γενική διεύθυνση αστυνομίας» και τον «δήμο» Αμμοχώστου.

Στην σχετική ανακοίνωση της απόφασης που επικαλείται το ΚΥΠΕ, σημειώνεται ότι λήφθηκε ομόφωνα και κατόπιν παραπόνου που κατέθεσε ενώπιον του «συμβουλίου» ο δικηγόρος, Αλί Τουντστασλί, συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του Σερντάρ Ντενκτάς. Το «συμβούλιο» αναφέρει ότι η διενέργεια τελετής ανοίγματος των κλειστών Βαρωσίων κατά τη διάρκεια του «εκλογικού χρονοδιαγράμματος» ενόψει των «προεδρικών εκλογών» της 11ης Οκτωβρίου, απαγορεύεται με βάση το άρθρο 80 του «νόμου περί εκλογών και δημοψηφισμάτων».

Να σημειωθεί ότι χθες το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» είχε εκδώσει απόφαση με την οποία είχε σημειώσει ότι για όσους αντιβαίνουν αποφάσεις του «συμβουλίου», τόσο άτομα, όσο και «θεσμοί», διαπράττουν αδίκημα και θα υπόκεινται στο «νόμο» για την επιβολή ποινής.

Προκαλεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Προκλητικά μηνύματα για το άνοιγμα των Βαρωσίων έστειλαν μέσω Twitter Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι καθώς και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Στο μήνυμά του στο τουίτερ ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρει ότι «οι όμορφες ακτές των Βαρωσίων, που είναι το μαργαριτάρι της Μεσογείου, γέμισε ξανά με φωνές ανθρώπων μετά από 46 χρόνια.

Πιστεύω ακράδαντα ότι τα Βαρώσια θα είναι τόσο σύμβολο της ειρήνης και της ευημερίας όσο και πηγή ζωής για την οικονομία».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, στο δικό του μήνυμα στο τουίτερ, αναφέρει ότι «σήμερα άνοιξε ένα τμήμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων που ανήκουν στην τδβκ και που για 46 χρόνια είναι κλειστό για εγκατάσταση και επισκέψεις. Ας είναι καλορίζικο για την τδβκ και για τους αδελφούς μας που ζουν εκεί αυτό το βήμα που έχει συμβολικό νόημα ικανοποιώντας την νοσταλγία».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ιστορικές στιγμές», σχολιάζοντας ότι Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι έχασαν την ψυχραιμία τους, όπως μεταδίδει το sigmalive.com, επικαλούμενο το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει αδρανής»

«Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ως έκνομη και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992)», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον ΓΓ των ΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».

Καταλήγοντας ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι «την ίδια ώρα, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και των όσων περιλαμβάνονται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τερματίζοντας τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των ΗΕ και αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Η προειδοποίηση της Αθήνας

«Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω», δήλωσε αναφερόμενος στο άνοιγμα των Βαρωσίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε αντίθετη περίπτωση το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ καθώς θα τεθεί από Κύπρο και Ελλάδα.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση καταδικάζει την ενέργεια της Τουρκίας, που όπως επισήμανε, παραβιάζει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει το θέμα θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


σχετικα αρθρα