10 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση09:47

Δύο φόρμουλες για την Αγιά Σοφιά – Τι γράφει ο Τουρκικός Τύπος και τι λένε Τούρκοι αξιωματούχοι

Εφόσον το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ανάψει πράσινο φως για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τότε οι τουρκικές αρχές θα συζητήσουν με βάση δύο φόρμουλες.  

Δημοσίευση 09:47’
Αγιά Σοφιά

Εφόσον το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ανάψει πράσινο φως για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τότε οι τουρκικές αρχές θα συζητήσουν με βάση δύο φόρμουλες.  

Δύο φόρμουλες συζητούνται για την Αγιά Σοφιά σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» στην περίπτωση που μετά από 86 χρόνια ακυρωθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934. Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως η σχετική απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας θα ανακοινωθεί σήμερα.

Όπως γράφει η εφημερίδα, και οι δύο φόρμουλες επαφίενται στην διακριτική ευχέρεια του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

  1. Με υπογραφή Ερντογάν θα ετοιμαστεί διάταγμα και η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί.
  2. Η προεδρία θα στείλει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ζητώντας της να κάνει αυτό που πρέπει.

Θεωρητικά, σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, υπάρχει δικαίωμα έφεσης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ωστόσο αν η απόφαση είναι να ακυρωθεί το διάταγμα του 1934 δεν αναμένεται έφεση.

Και η εφημερίδα Τουρκίγε με τίτλο «Παρασκευή Αγιάς Σοφιάς» γράφει ότι συζητείται πως το  Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε ομόφωνη απόφαση για ακύρωση του διατάγματος του 1934 και μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Σημειώνει ότι μετά από μια τέτοια απόφαση τα βλέμματα θα στραφούν προς τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος θα μπορεί με ένα διάταγμα μπορεί εντός 30 ημερών να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τουρκίγε ακόμη και στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει αρνητικά, η Αγιά Σοφιά θα μπορεί και πάλι να αποκτήσει καθεστώς τζαμιού και να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, καθώς βουλευτές νομικοί  του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ εργάζονται επί της έκδοσης ενός προεδρικού διατάγματος. 

Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Νομική αναγκαιότητα

«Πέραν της διαδικασίας της δίκης, πιστεύω ότι είναι μια νομική αναγκαιότητα το άνοιγμα ξανά για προσευχή. Η Αγιά Σοφιά είναι ένα ίδρυμα. Η Αγιά Σοφιά η οποία είχε καθιερωθεί ως τζαμί με βάση τον πραγματικό της στόχο είναι νομική ανάγκη να ανοίξει ξανά για προσευχή», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «ασφαλώς και θα διαφυλαχθεί η πολιτιστική αξία της Αγιάς Σοφιάς. Θα διατηρηθεί η ιστορικότητα του μνημείου αλλά η προσμονή όλης της κοινωνίας είναι να επαναφερθεί ο πραγματικός της στόχος που είναι η μουσουλμανική προσευχή. Πιστεύω ότι θα είναι μια απόφαση προς την κατεύθυνση των αιτημάτων του λαού μας».

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Αγιά Σοφιά όπως… Παναγία των Παρισίων

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη του δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν αναιρεί ότι θα συνεχίσει να είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ άνοιξε και συζήτηση για τις χριστιανικές εικόνες. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων, η οποία, όπως είπε, είναι εκκλησία, αλλά την επισκέπτονται και τουρίστες. 

«Η Παναγία των Παρισίων είναι και εκκλησία και μουσείο. Την ώρα της λειτουργίας πηγαίνουν χριστιανοί και προσεύχονται, ενώ τις άλλες ώρες επισκέπτονται τον χώρο τουρίστες. Το ίδιο και στην εκκλησία Sacre-Coeur στο Παρίσι. Δεν υπάρχει εμπόδιο σε αυτό. Και η επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως χώρος λατρείας δεν είναι εμπόδιο επίσκεψης ξένων και ντόπιων τουριστών. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα να χάσει κάτι από την παγκόσμια κληρονομιά της. Η ιστορία της Αγιάς Σοφιάς έχει ξεκινήσει ως εκκλησία, συνέχισε ως τζαμί και έπειτα ως Μουσείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. 

Συμπλήρωσε δε ότι «ακριβώς όπως οι πρόγονοί μας διατήρησαν τις χριστιανικές εικόνες, το ίδιο θα διατηρηθούν εφεξής, θα ανοίξουν σε επίσκεψη και θα γίνουν σχετικές μελέτες. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο», προκαταλαμβάνοντας την απόφαση του Δικαστηρίου. 

UNESCO σε Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: «Υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις»

«Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγιάς Σοφιάς, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς», τόνισε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών χθες Πέμπτη.

Η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να αποφασίσει σήμερα ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Η UNESCO, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι η Αγία Σοφιά έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.

Η UNESCO υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα