18 Απριλίου 2021
Δημοσίευση12:15

Economist: Πώς οι Κούρδοι χάνουν τις ελπίδες τους για ένα αυτόνομο Κουρδιστάν

Οι Κούρδοι που ζουν σε τέσσερα διαφορετικά κράτη χάνουν τις ελπίδες τους για ίδρυση αυτόνομου κουρδικού κράτους αναφέρει ο Economist παρουσιάζοντας σχετική έκθεση.

Δημοσίευση 12:15’
tes08q1618472924541

Οι Κούρδοι που ζουν σε τέσσερα διαφορετικά κράτη χάνουν τις ελπίδες τους για ίδρυση αυτόνομου κουρδικού κράτους αναφέρει ο Economist παρουσιάζοντας σχετική έκθεση.

Οι Κούρδοι, τριάντα εκατομμύρια εξ αυτών χωρισμένοι σε τέσσερα κράτη – έθνη, χάνουν τις ελπίδες τους για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και εγκαθίστανται για διαφορετικούς βαθμούς αυτονομίας στις αντίστοιχες χώρες, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε ο Economist.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ιδέα ενός κουρδικού κράτους εγκαταλείφθηκε καθώς η ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία υποχώρησε δίνοντας χώρο σημερινά σύγχρονα κράτη με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αναφέρει ο Economist, αλλά το όνειρο της ένωσης όλων των Κούρδων έμεινε.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας ασκούν σημαντική πολιτική επιρροή, με το φιλο-κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) να κερδίζει πάνω από το 10 τοις εκατό των εδρών στο κοινοβούλιο, σημειώνει ο Economist, αλλά επιδιώκουν κυρίως να διατηρήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Οι συγκρούσεις με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) [που έχει τεθεί εκτός νόμου] άρχισαν ξανά στην Τουρκία το 2015, μετά από 2,5 χρόνια ειρηνευτικών συνομιλιών στη σύγκρουση τεσσάρων δεκαετιών για τα κουρδικά δικαιώματα. Μετά την αναβίωση, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) καταδίκασε σκληρά το HDP, συλλαμβάνοντας δύο από τους πρώην συμπροέδρους του, αρκετούς πρώην βουλευτές και σχεδόν όλους τους δημάρχους του κόμματος, καθώς και χιλιάδες τακτικά μέλη του. Αντιπρόσωποι που διορίστηκαν από την κυβέρνηση, οι οποίοι αντικατέστησαν τους εκδιωχθέντες δημάρχους, πήραν πίσω τις δημοτικές υπηρεσίες και τους πόρους που προσφέρονται στις κουρδικές επαρχίες της νότιας και νοτιοανατολικής Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων κέντρων φύλαξης παιδιών και καταφυγίων για τις γυναίκες.

Στο Ιράκ και τη Συρία, οι Κούρδοι έχουν κάποιο βαθμό αυτονομίας. Η περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν του Ιράκ αναγνωρίζεται επίσημα, αν και έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος της επικράτειάς της από την κεντρική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από το PDK που προωθήθηκε το 2017 και και ήταν αντίθετο με τη διάτρηση της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης.

Οι Σύριοι Κούρδοι είχαν χαράξει μια de facto αυτόνομη ζώνη για τους εαυτούς τους μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στη χώρα το 2011. Συγκεντρώνοντας τη «συμπάθεια» του Δυτικού κόσμου, καθώς πολέμησαν και νίκησαν κυρίως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), απολάμβαναν σχετική ειρήνη και αυτονομία για αρκετά χρόνια στην περιοχή που αποκαλούν Rojava («Δύση») πριν ο τουρκικός στρατός ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις μαζί με τις συμμαχικές συριακές δυνάμεις τους (σ.σ. ισλαμιστές αντάρτες), ξεκινώντας το 2018, και ανέλαβαν τον έλεγχο σε αρκετές πόλεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτει σθεναρά οτιδήποτε προσιδιάζει με αυτόνομο κουρδικό κράτος, επειδή φοβάται να ενθαρρύνει το ΡΚΚ στην Τουρκία να συνεχίσει τον αγώνα του γι’ αυτό και αντιτάχθηκε τόσο στο δημοψήφισμα στο Ιράκ όσο και στις προσπάθειες των Κούρδων της Συρίας να αποκτήσουν αναγνώριση.