current views are: 9

3 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:20

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Καθαρή νίκη ή σενάρια χάους – Φόβοι για συγκρούσεις στους δρόμους

Κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και το σενάριο του χάους. Φόβοι για ένοπλες συγκρούσεις στους δρόμους.

Δημοσίευση 08:20’
ihykap1604392662190

Κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και το σενάριο του χάους. Φόβοι για ένοπλες συγκρούσεις στους δρόμους.

Για τις σημερινές κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν σε αυτό: ή το αποτέλεσμα θα φανεί από νωρίς με ευρύ προβάδισμα Μπάιντεν ή η μάχη θα είναι σκληρή και κάποια αποτελέσματα θα καθυστερήσουν, με αποτέλεσμα να εκμεταλλευτεί τον ενδιάμεσο χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ και να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της διεξαγωγής, στέλνοντας την απόφαση για την προεδρία στα δικαστήρια. Σε αυτή τη δεύτερη πιθανότητα δημιουργούνται φόβοι για επεισόδια και ατμόσφαιρα χάους, στην περίπτωση που οι οπαδοί του Τραμπ κάνουν επίδειξη δύναμης στους δρόμους με όπλα, όπως συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως ένα είναι το πιο πιθανό σενάριο χάους για απόψε. Αυτό το σενάριο μπορεί να αποφευχθεί, λένε, εάν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και εγρήγορση απέναντι στα στοχευμένα ψέματα που ήδη αφήνει να διαρρεύσουν το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ. Γνωστό ως «κόκκινη οφθαλμαπάτη», μπορεί να εξελιχθεί εάν ο Τραμπ φανεί ότι ηγείται της κούρσας για την προεδρία στα πρώτα αποτελέσματα που θα γνωστοποιηθούν απόψε το βράδυ και σπεύσει να διακηρύξει τη «νίκη» του πριν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

«Το βράδυ της Τρίτης», εξηγεί ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ομπάμα, Χουλιάν Κάστρο, «υπάρχει πραγματική πιθανότητα τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι προηγούνται οι Ρεπουμπλικανοί. Μετά, εκείνοι θα προσποιηθούν ότι κάτι ύποπτο συνέβη όταν η καταμέτρηση δώσει το προβάδισμα στους Δημοκρατικούς». Βάσει αυτού του σεναρίου, ο Τραμπ θα σπεύσει να αυτοανακηρυχθεί νικητής μέσα από το δίκτυο Fox News. Οταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, αρκετές ημέρες μετά, και η νίκη φανεί ότι ανήκει στον Τζο Μπάιντεν, θα έχει δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα χάους, μέσω της παραπληροφόρησης, που θα προκαλέσει καταιγίδα στο πολιτικό σύστημα και ίσως επεισόδια στους δρόμους.

Το σενάριο έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί, καθώς σε αρκετές Πολιτείες η καταμέτρηση θα καθυστερήσει. Για παράδειγμα, στη Φιλαδέλφεια, οι ψήφοι της οποίας είναι κρίσιμο για να κερδίσει ο Μπάιντεν την Πενσιλβάνια – οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να κριθεί από τους 20 εκλέκτορες της Πολιτείας αυτής.

Το 2016 στην πόλη της Φιλαδέλφειας καταμετρήθηκαν μόλις 6.000 επιστολικές ψήφοι. Φέτος ο αριθμός των επιστολικών ψήφων στην πόλη υπολογίζεται περίπου στις 400.000. Η καταμέτρησή τους ξεκινά σήμερα το πρωί και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, χρόνος αρκετός για να σπείρει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ, μια προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει. «Ασχημα πράγματα συμβαίνουν στη Φιλαδέλφεια» είπε ο Τραμπ στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο, προειδοποιώντας για «παιχνίδια με δεκάδες χιλιάδες ψήφους» και «προτρέποντας τους δικούς μου» να παρακολουθούν στενά τα εκλογικά τμήματα, παρότι δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις για νοθεία στις αμερικανικές εκλογές.

Στην πραγματικότητα, οι πολλές επιστολικές ψήφοι των Δημοκρατικών όταν μετρηθούν στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια στρέφονται στον Μπάιντεν. Τελικά, αυτή η στροφή μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να απαλείψει το αρχικό προβάδισμα που ίσως έχει ο Τραμπ στις αγροτικές περιοχές της Πολιτείας και έτσι η Πενσιλβάνια από «κόκκινη» (χρώμα των Ρεπουμπλικανών) να γίνει «μπλε» (χρώμα των Δημοκρατικών). Αυτή η στροφή δεν αποκλείεται να είναι εκείνη που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στις ΗΠΑ.

Στην αναταραχή θα συμβάλουν και όσα θα γίνουν στη Φλόριντα, τρίτη πολιτεία με περισσότερους εκλέκτορες – μια αμφίρροπη Πολιτεία που ο Τραμπ χρειάζεται οπωσδήποτε για να ανακηρυχθεί πρόεδρος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο μονομάχοι έχουν απόσταση μόνο 3 μονάδες (προηγείται ο Μπάιντεν), κάτι που σημαίνει πως η μάχη είναι σκληρή. Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση την ήττα εκεί και θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Παρότι λοιπόν τα αποτελέσματα της Φλόριντα θα είναι από τα πρώτα που θα δημοσιοποιηθούν τα ξημερώματα της Τετάρτης, εάν ο Τραμπ δεν κερδίσει καθαρά, η λύση θα δοθεί (για άλλη μια φορά) στα δικαστήρια, κάτι που σημαίνει πως μέχρι την απόφαση θα επικρατούν αναταραχή και σοβαρός κίνδυνος για έκτροπα στις ΗΠΑ.

Σκηνικό έντασης και φόβοι για συγκρούσεις

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν το πλέον σαφές προβάδισμα σε υποψήφιο των Δημοκρατικών από τις εκλογές του 2008 – όταν την προεδρία διεκδικούσε ο Μπαράκ Ομπάμα έχοντας στον πλευρό του ως υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν. Oχι όμως μόνο αυτά τα δώδεκα τελευταία χρόνια, αλλά και τις τελευταίες πολλές δεκαετίες θα δυσκολευόταν να θυμηθεί κανείς ένα σκηνικό ανάλογης έντασης. Ο Μπάιντεν, ως υποψήφιος πρόεδρος πια, προηγείται ξεκάθαρα στις αμφίρροπες πολιτείες: Σε πολλές η πλειονότητα των ψηφοφόρων δηλώνουν πού έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο απειλεί πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Και πολλοί φοβούνται, με πρώτους τους καταστηματάρχες που όπως γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» τοποθετούν κόντρα πλακέ στις τζαμαρίες των καταστημάτων τους, πως η Αμερική θα ζήσει την επομένη των εκλογών επεισόδια ανάλογα με εκείνα του περασμένου καλοκαιριού.

Αυτή δεν είναι η μοναδική απειλή του απερχόμενου προέδρου. «Απόλυσε τον Φάουτσι, απόλυσε τον Φάουτσι» φώναζε το πλήθος σε προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα. «Εκτιμώ τη συμβουλή σας» απαντούσε εκείνος για τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ, στον οποίο έχει επιτεθεί κατ’ επανάληψη όλο αυτό το διάστημα. Η απειλή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, πάλι, βασίζεται σε μια επιχειρηματολογία που θα μπορούσε να επιστρατεύσει κανείς σε μια ανώριμη και ανασφαλή δημοκρατία και όχι σε μια δημοκρατία από τις πιο παλιές του κόσμου. Αυτό το επιχείρημα λέει πως σε περίπτωση που δεν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο κάλπης, αλλά έπειτα από μερικές ημέρες, τότε θα είναι προϊόν νοθείας. Κάτι τέτοιο όμως μοιάζει να είναι αδύνατο να συμβεί δεδομένου πως έχουν ψηφίσει ήδη 90 εκατομμύρια πολίτες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ δεκαετιών.

«Δεν πιστεύω πως ο πρόεδρος θα κλέψει τις εκλογές» αντιτείνει από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν. Για τους ειδικούς, πάντως, από τη συμμετοχή θα κριθούν πολλά. Ακόμη περισσότερα, θα κριθούν από τη συμμετοχή δύο συγκεκριμένων ομάδων: των νέων ψηφοφόρων και των Αφροαμερικανών. «Θα έλεγα πως η μεγάλη συμμετοχή, των νέων πρώτα απ’ όλα που ήταν και η πιο απρόβλεπτη, έως την κινητοποίηση των γυναικών, των ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών, είναι η μεγάλη διαφορά αυτών των εκλογών από τις προηγούμενες. Η υψηλή συμμετοχή, ειδικά των νέων, είναι μια καλή είδηση για τον Μπάιντεν» δηλώνει ο Ιαν Μπουρούμα, ακαδημαϊκός και πρώην επικεφαλής της λογοτεχνικής επιθεώρησης «Νιου Γιορκ Ριβιού οφ Μπουκς».

Καλή είδηση είναι για τον Τζο Μπάιντεν και η κινητοποίηση των Αφροαμερικανών. Πριν από τέσσερα χρόνια, το 91% των μαύρων ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, ενώ μόλις το 6% υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Συγχρόνως όμως το ποσοστό της συμμετοχής αυτής της κατηγορίας ψηφοφόρων είχε μειωθεί για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες – μόλις το 59,6% προσήλθε στις κάλπες το 2016 όταν το 2012 και με υποψήφιο για δεύτερη φορά τον Μπαράκ Ομπάμα το ποσοστό αυτό ήταν 66,6%. Η ψήφος τους κρίνεται ακόμη πιο αποφασιστικής σημασίας στις αμφίρροπες πολιτείες. Εκεί όπου ελπίζει ο Τζο Μπάιντεν να είναι το αποτέλεσμα τόσο σαφές όσο και στις δημοσκοπήσεις.


σχετικα αρθρα