current views are: 15

22 Ιουλίου 2022
Δημοσίευση06:55

Νέο κατηγορώ Ερντογάν κατά της Αθήνας για «προκλητικές ενέργειες» και «παραβιάσεις» – Στο στόχαστρο της Aksam ο Δένδιας – «Απειλεί την Άγκυρα με τα F-35»

Επίσης η εφημερίδα AKSAM, κατηγορεί τον Πρέσβη της ΗΠΑ στην Αθήνα ότι έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία απειλώντας της ότι σύντομα «Θα δει την αποτροπή των F-35».

Δημοσίευση 06:55’
a5c0bd1658471276431

Επίσης η εφημερίδα AKSAM, κατηγορεί τον Πρέσβη της ΗΠΑ στην Αθήνα ότι έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία απειλώντας της ότι σύντομα «Θα δει την αποτροπή των F-35».

Δεν έχει τέλος η προκλητική ρητορική και οι εμπρηστικές δηλώσεις της Άγκυρας κατά της Ελλάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας κατά τη  συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες» και για «παραβιάσεις των (σ.σ. τουρκικών) χωρικών υδάτων και του (σ.σ. τουρκικού) εναέριου χώρου», τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «αυξανόμενες» και «απαράδεκτες».

Όπως σημειώνεται σχετικά, στη συνεδρίαση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, «τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα πέρα από τις προκλητικές ενέργειες να συνεχίζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου».

Επίσης, η Αγκυρα υποστηρίζει πως «η ελληνική πλευρά εκλήθη να βάλει τέλος στις παράνομες δραστηριότητες που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα (σ.σ. pushbacks) και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παράτυπων μεταναστών».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό «δηλώθηκε ισχυρή υποστήριξη για το όραμα της λύσης δύο κρατών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για το βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».

Προκλήσεις χωρίς τέλος

Την ίδια στιγμή, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε για μία ακόμη φορά να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι για ορισμένα νησιά δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ για μία ακόμη φορά έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Σε συνέντευξη στου στο κρατικό τουρκικό κανάλι TRT ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών,  αναφέρθηκε στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16 στην Ουάσιγκτον, και τις αντιρρήσεις που εκφράζονται.

Αναφερόμενος στο θέμα των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων, ο Τσαβούσογλου έβαλε ζήτημα διαφοράς ενάεριου χώρου της Ελλάδας με χωρικά ύδατα λέγοντας ότι με 6 μίλια χωρικά ύδατα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ζητά εναέριο χώρο 10 μιλίων.

y693cq1658471641550

Σημειώνοντας την προσπάθεια της Τουρκίας σε σχέση με την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ τόνισε ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να πει ναι σε μία συμφωνία που θα της δέσει τα χέρια. Τι λένε εκεί; Ελληνικός εναέριος χώρος. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Αναφέρθηκε σε νησιά και βραχονησίδες τα οποία όπως υποστήριξε η Ελλάδα «αδίκως» χαρακτηρίζει δικά της και νησιά των οποίων τα όρια δεν έχουν καθοριστεί. «Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες» υποστηριξε ο τουρκος υπουργός Εξωτερικών.

Τουρκικός Τύπος κατά Νένδια και Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα 

Ο Τουρκικός τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα Aksam αναφέρεται  στις  διαδικασίες προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην χώρα μας, εξαπολύοντας «ρουκέτες» κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργο Τσούνη.  H τουρκική εφημερίδα, κατηγορεί επίσης, τη χώρα μας ότι με την κίνηση αυτή, δημιούργησε άλλη μια φορά κρίση μεταξύ τω δυο χωρών. 

Ωστόσο, το μήνυμα του Νίκου Δένδια από την αεροπορική βάση της Σούδας στις 19 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE 22», ενόχλησε την Άγκυρα και αυτό το βλέπουμε από τις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας.

n0y5z1658471527238

«Oι ΗΠΑ και η Ελληνική Δημοκρατία στέκονται μαζί απέναντι στον αναθεωρητισμό, απέναντι σε οτιδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών» είναι το «σαφές μήνυμα» από τη σημερινή επίσκεψη στη Σούδα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους.

Τέλος, η εφημερίδα AKSAM, κατηγορεί τον Πρέσβη της ΗΠΑ στην Αθήνα ότι έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία απειλώντας της ότι σύντομα «Θα δει την αποτροπή των F-35». 


σχετικα αρθρα