5 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση05:47

Καταγγελίες δύο χωρών για εικονικούς γάμους στην Κύπρο έναντι… 500-1000 ευρώ – Γαμπρός δεν γνώριζε το όνομα της νύφης!

Πορτογαλία και Ρουμανία υπέβαλαν παράπονα στο κυπριακό ΥΠΕΞ 

Δημοσίευση 05:47’
gamos26137 scaled

Πορτογαλία και Ρουμανία υπέβαλαν παράπονα στο κυπριακό ΥΠΕΞ 

Καταγγελίες από δύο χώρες δέχθηκε η Κύπρος σε σχέση με την τέλεση εικονικών γάμων σε κάποια δημαρχεία, με αποτέλεσμα πολίτες τους να τυγχάνουν εκμετάλλευσης από κυκλώματα.

Το θέμα αναμενόταν να απασχολήσει σύσκεψη χθες στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι η Πορτογαλία και η Ρουμανία διά των πρέσβεών τους στην Κύπρο υπέβαλαν παράπονα στο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τα οποία υπήκοοί τους τυγχάνουν εκμετάλλευσης και χρησιμοποιούνται από πολίτες τρίτων χωρών για τέλεση εικονικών γάμων. Όπως διαπιστώθηκε από τη διερεύνηση υποθέσεων εμπορίας προσώπων αλλά και από τις επιστροφές μετά των «νυφών» στις χώρες τους, αυτές τυγχάνουν εκμετάλλευσης από διάφορα κυκλώματα που δρουν στις χώρες τους και έχουν πλοκάμια στην Κύπρο.

Το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και αγγίζει τα όρια του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της εμπορίας προσώπων. Από υποθέσεις που είδαν το φως τις οποίες διερεύνησε το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, γυναίκες από τη Ρουμανία αλλά και την Πορτογαλία που έχουν οικονομική ανάγκη, πλησιάζονται από τα κυκλώματα κι αφού πείθονται, έρχονται στην Κύπρο και τελούν εικονικό γάμο με υπηκόους τρίτων χωρών, κυρίως από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές κ.ά.

Αυτοί αφού εγγράφονται εδώ ως σύζυγοι Ευρωπαίου πολίτη, στη συνέχεια ο καθένας τραβά το δρόμο του. Από συνεντεύξεις στις οποίες προέβη το αρμόδιο γραφείο της Αστυνομίας, από αναγνωρισμένα θύματα εμπορίας, αναφέρθηκε ότι πήραν ελάχιστα χρήματα (από 500 έως 1000 ευρώ) για να τελέσουν εικονικό γάμο, ενώ τα κυκλώματα τσέπωσαν χιλιάδες ευρώ.

Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν ενημερωθεί οι πρεσβείες των θυμάτων που προέβησαν σε διαμαρτυρίες στο υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας τη λήψη μέτρων. Το υπουργείο Εσωτερικών μελετά διάφορα μέτρα, ωστόσο, το πρόβλημα είναι κάποια δημαρχεία που δεν φιλτράρουν τις αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους και δεν ζητούν επιπρόσθετα στοιχεία ούτε προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να διαπιστώσουν αν ένας πολιτικός γάμος που θα τελέσουν είναι γνήσιος ή όχι. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως διαπιστώθηκε από τη διερεύνηση υποθέσεων, όπου ο υποψήφιος γαμπρός δεν γνώριζε καλά-καλά το όνομα της υποψήφιας νύφης, ωστόσο ο αρμόδιος λειτουργός του δήμου δεν ρώτησε καν αυτό το βασικό στοιχείο.

Το κυπριακό ΥΠΕΣ μελετά τη λήψη διαφόρων μέτρων ώστε οι διαδικασίες να γίνουν πιο αυστηρές, με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης να διενεργεί πιο ενδελεχή έρευνα κατά την εξέταση των εγγράφων που καταθέτουν οι δύο νεόνυμφοι ώστε ο γαμπρός ν’ αποκτήσει καθεστώς Ευρωπαίου πολίτη.

Πηγή: Philenews.com


σχετικα αρθρα