20 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:44

Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη της έφηβης Παλαιστίνιας Άχεντ Ταμίμι

Είχε σπρώξει Ισραηλινούς στρατιώτες

Δημοσίευση 05:44’
tamimi1

Είχε σπρώξει Ισραηλινούς στρατιώτες

Η δίκη της έφηβης, Άχεντ Ταμίμι, που μετατράπηκε για τους Παλαιστίνιους σε σύμβολο και ηρωίδα του αγώνα εναντίον της ισραηλινής κατοχής θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον στρατοδικείου, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και την έφεση την οποία είχε υποβάλει η υπεράσπιση, γνωστοποίησε η δικηγόρος της τη Δευτέρα.

Η Αχεντ Ταμίμι, 17 ετών, η μητέρα της Ναριμάν και η εξαδέλφη της Νουρ είναι τα κεντρικά πρόσωπα σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Σε αυτό φαίνεται η Αχεντ και η Νουρ να σπρώχνουν δύο ισραηλινούς στρατιώτες και να τους χτυπούν μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Ταμίμι, στο Νάμπι Σάλεχ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στο στρατοδικείο

Οι στρατιώτες είχαν πάρει θέση στο σημείο καθώς το χωριό Νάμπι Σάλεχ μετατράπηκε σε θέατρο διαδηλώσεων, στο πλαίσιο των σχεδόν καθημερινών κινητοποιήσεων των Παλαιστίνιων εναντίον της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ν’ αναγνωρίσει στις 6 Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στο βίντεο οι στρατιώτες παραμένουν απαθείς και δεν αντιδρούν στις προκλήσεις των νεαρών. Η δίκη της έφηβης, που άρχισε στις 13 Φεβρουαρίου, αναμένεται να επαναληφθεί αύριο Τετάρτη 21 Μαρτίου στο στρατοδικείο της Οφέρ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Το στρατιωτικό εφετείο απέρριψε την προσφυγή της υπεράσπισης εναντίον (της διεξαγωγής) της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών. Η δημόσια δίκη συνιστά το μόνο μέσο άμυνας και με την απουσία του, το δικαίωμα της Αχεντ Ταμίμι να έχει δίκαιη δίκη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί», τόνισε η δικηγόρος της, Γκάμπι Λάσκι, μέσω Twitter.

Η Μαριάμ Μπαργούτι, παλαιστίνια ακτιβίστρια, η οποία διεξάγει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Αχεντ Ταμίμι και της μητέρας της, ανέφερε επίσης ότι η έφεση εναντίον της διεξαγωγής της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών απορρίφθηκε.

Για 12 κακουργήματα

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων είπε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως εκδόθηκε τέτοια απόφαση.

Το στρατοδικείο κατηγορεί την Αχεντ Ταμίμι για τουλάχιστον 12 κακουργήματα, όχι μόνο για τις πράξεις της στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά και προηγούμενα γεγονότα: το ότι φέρεται να είχε πετάξει πέτρες εναντίον στρατιωτών, το ότι φέρεται να είχε προπηλακίσει και απειλήσει στρατιώτες, το ότι είχε συμμετάσχει σε «ταραχές» στο Νάμπι Σάλεχ.

Το γραφείο του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την υπόθεση Ταμίμι.

Η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού ορίζει ότι η φυλάκιση οποιουδήποτε παιδιού δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέτρο «υστάτης προσφυγής» και να είναι «όσο το δυνατόν πιο σύντομη».

Τουλάχιστον 350 παιδιά από την Παλαιστίνη είναι σήμερα έγκλειστα στις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα