2 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση11:49

Νέα επίθεση Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία στο ΝΑΤΟ

Υποτιμητικά σχόλια για τη χώρα μας από τον Τούρκο πρόεδρο όταν ρωτήθηκε για το «κατέβασμα» της ανάρτησης της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Δημοσίευση 11:49’
d3ko5e1661784516135

Υποτιμητικά σχόλια για τη χώρα μας από τον Τούρκο πρόεδρο όταν ρωτήθηκε για το «κατέβασμα» της ανάρτησης της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία εντός ΝΑΤΟ»: σε αυτή την προκλητική δήλωση -την τελευταία κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου εμπρηστικής ρητορικής- προχώρησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το ΝΑΤΟ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία» συνέχισε ο ίδιος, μιλώντας μετά από την προσευχή της Παρασκευής.

Των δηλώσεων Ερντογάν προηγήθηκαν οι «συστάσεις» του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, καλώντας τους να είναι αντικειμενικοί απέναντι στις ελληνικές κινήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δει τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας, που δεν συνάδουν με τη φιλία ή το συμμαχικό πνεύμα. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ελλάδας, που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην αυθάδεια της Ελλάδας».
 
Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ ήρθαν την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και τα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας, αρχεία από τα ραντάρ της, από τα οποία προκύπτει, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, η παρενόχληση των τουρκικών μαχητικών F-16 που εκτελούσαν πτήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 της Ελλάδας.

Η Άγκυρα, κατηγορεί την Αθήνα για «εχθρική πράξη» και κάνει λόγο για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και παρενοχλήσεις από ελληνικά αεροσκάφη.

Yπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, υπήρξε αντίδραση των ΗΠΑ -μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- σχετικά με τις ανυπόστατες κατηγορίες της Άγκυρας για τους ελληνικούς S-300 και τους ισχυρισμούς περί δήθεν παρενόχλησης τουρκικών αεροσκαφών. Μεταξύ άλλων, το αμερικανικό ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα των S-300.


σχετικα αρθρα