11 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:54

Νέα Υόρκη: Εκκενώθηκε λόγω φωτιάς το κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1:30 τοπική ώρα, πιθανόν από το υπόγειο, απ΄ όπου έβγαινε πυκνός καπνός.

Δημοσίευση 04:54’
ohe 1

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1:30 τοπική ώρα, πιθανόν από το υπόγειο, απ΄ όπου έβγαινε πυκνός καπνός.

Εκκενώθηκε σήμερα το απόγευμα λόγω πυρκαγιάς το κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, στο οποίο συστεγάζονται το Γενικό Προξενείο, το Εμπορικό Κέντρο, το Γραφείο Τύπου και το γραφείο του Ναυτικού Ακολούθου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη.

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1:30 τοπική ώρα, πιθανόν από το υπόγειο, απ΄ όπου έβγαινε πυκνός καπνός, ο οποίος κατέκλυσε όλο το κτίριο. Αμέσως το κτίριο εκκενώθηκε με ασφάλεια από το προσωπικό – που είναι καλά στην υγεία του – και ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία η οποία κατέφθασε αμέσως.

Η φωτιά δεν φαίνεται να επεκτάθηκε σε άλλο όροφο του εξαώροφου κτιρίου και η πυροσβεστική την κατέσβησε γρήγορα. Πυροσβέστες παραμένουν ακόμη στο κτίριο επιθεωρώντας τις ζημιές.

Πριν λίγες μέρες, έπειτα από έρευνα που είχε διαταχθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας για τις συνθήκες υγιεινής του κτιρίου, είχαν βρεθεί σε διάφορα σημεία του μόλυβδος, αμίαντος και μούχλα. Τα δύο πρώτα στοιχεία θεωρούνται καρκινογόνα και δόθηκε επείγουσα εντολή από το Υπουργείο Εξωτερικών για άμεση αναζήτηση κτιρίου για μετεγκατάσταση και στη συνέχεια να εξετασθεί η τύχη του σημερινού, που είναι ιδιόκτητο. Η σημερινή πυρκαγιά περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, αφού για να γίνουν επισκευές σε κτίριο με πρόβλημα αμιάντου η σχετική τοπική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και προνοεί την εκκένωση του κτιρίου. 

Πηγές: ΚΥΠΕ, politis