Διώρυγα του Σουέζ: Φωτογραφία από το διάστημα με εκατοντάδες πλοία να περιμένουν την αποκόλληση του Ever Given
Το ατύχημα είναι ίσως το χειρότερο στα χρονικά του καναλιού των 193 χιλιομέτρων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1869 και επέτρεψε στα πλοία να περνούν απευθείας από τη Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα, αντί να κάνουν το γύρο της Αφρικής.

Το ατύχημα είναι ίσως το χειρότερο στα χρονικά του καναλιού των 193 χιλιομέτρων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1869 και επέτρεψε στα πλοία να περνούν απευθείας από τη Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα, αντί να κάνουν το γύρο της Αφρικής.
Συνεχίζονται και σήμερα οι πυρετώδεις εργασίες για την αποκόλληση του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων που προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ, όμως οι υπεύθυνοι της επιχείρησης προειδοποιούν πως ίσως χρειαστούν εβδομάδες για να ξανανοίξει ο οικονομικά σημαντικός θαλάσσιος δίαυλος ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία.
Το ατύχημα είναι ίσως το χειρότερο στα χρονικά του καναλιού των 193 χιλιομέτρων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1869 και επέτρεψε στα πλοία να περνούν απευθείας από τη Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα, αντί να κάνουν το γύρο της Αφρικής.
Το ατύχημα συνέβη λόγω των ισχυρών ανέμων, παρά το γεγονός ότι τα πλοία αυτού του μεγέθους ρυμουλκούνται από σκάφη-πιλότους στον διάπλου της διώρυγας. Δεκάδες πλοία περιμένουν να περάσουν και από τα δύο άκρα της Διώρυγας και η οικονομική ζημιά εκτιμάται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα
Τρεις είναι οι προσεγγίσεις που εφαρμόζονται ή σχεδιάζεται να εφαρμοστούν για την αποκόλληση του Ever Given, φορτωμένου με περίπου 20.000 εμπορευματοκιβώτια μήκους 7 μέτρων το καθένα.
Το πλοίο της ταϊβανέζικης Evergreen Maritime έχει μήκος 400 μέτρα και έχει σφηνώσει διαγώνια σε ένα κανάλι του οποίου το πλάτος δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα στο νότιο τμήμα της διώρυγας.
Φωτογραφίες από το διάστημα
Το τεράστιο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, κολλημένο στη Διώρυγα του Σουέζ στην Αιγύπτο, είναι ορατό από το διάστημα πως φαίνεται στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η αποστολή Copernicus Sentinel-1.
Στη φωτογραφία φαίνονται και τα πλοία τα οποία περιμένουν την αποκόλληση του γιγαντιαίου πλοίου για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
«Εκτοξεύτηκαν» τα ναύλα για μεταφορές πετρελαίου
Τα ναύλα για τις μεταφορές πετρελαίου με τάνκερ σχεδόν διπλασιάσθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά το σοκ του αποκλεισμού της διώρυγας του Σουέζ.
Σύμφωνα με τον ναυτιλιακό σύμβουλο Γιώργο Ξηραδάκη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα επηρεαστεί πάρα πολύ το εμπόριο στην Ελλάδα κι εξήγησε: «Θα έχουμε έλλειψη κάποιων αγαθών που περιμένουμε ειδικά για την περίοδο του Πάσχα. Θα έχουμε μια μεγάλη πτώση στα φορτία που θα έρθουν στον Πειραιά. Πολλά από αυτά θα δρομολογηθούν, αν καθυστερήσει το άνοιγμα, θα πάνε γύρω γύρω από το Κέιπ Τάουν, θα πάνε σε άλλα λιμάνια, όπως είναι της δυτικής Ευρώπης».
Οι προσπάθειες για τη μετακίνηση του 400 μέτρων μήκους πλοίου, που είναι καθηλωμένο από την Τρίτη, μπορεί να χρειασθούν εβδομάδες εν μέσω κακοκαιρίας.
Η ιαπωνική ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου Shoei Kisen διέψευσε δημοσίευμα ότι σκοπεύει να το μετακινήσει το Σάββατο το βράδυ, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες αποκόλλησής του συνεχίζονται. Ο Οργανισμός της Διώρυγας του Σουέζ καλωσόρισε την προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν.
Οι αναλυτές αναμένουν μία μεγαλύτερη αύξηση των ναύλων για τα μικρότερα τάνκερ και τα προϊόντα πετρελαίου, όπως τη νάφθα και τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από την Ευρώπη στην Ασία, εάν η διώρυγα παραμείνει κλειστή για εβδομάδες.
«Η προμήθεια περίπου του 20% της ασιατικής νάφθας γίνεται από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ», δήλωσε στέλεχος της FGE, προσθέτοντας ότι οι νέες διαδρομές που θα κάνουν τα πλοία, γύρω από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μπορεί να αυξήσει κατά δύο εβδομάδες τον χρόνο τους και κατά πάνω από 800 τόνους την κατανάλωση καυσίμων των Suezmax τάνκερ. Τα καύσιμα είναι το μεγαλύτερο κόστος για τα πλοία, αντιστοιχώντας έως το 60% των συνολικών δαπανών.
Η ήδη αδύναμη ασιατική αγορά βενζίνης ή ντίζελ επιδεινώνεται από τον αποκλεισμό καθώς η Ασία εξάγει καύσιμα σε δυτικές αγορές, όπως της Ευρώπης, το 60% των οποίων έγιναν μέσω του Σουέζ το 2020. Πάνω από 30 πετρελαιοφόρα πλοία ανέμεναν από την Τρίτη και από τις δύο πλευρές της διώρυγας για να περάσουν, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Η επίπτωση από τις καθυστερήσεις των πλοίων στις αγορές ενέργειας είναι πιθανό να περιορισθεί από τη ζήτηση για αργό και υγραέριο (LNG) που είναι στη χαμηλή περίοδο, ανέφεραν αναλυτές.
To κόστος της ναύλωσης προϊόντων, όπως βενζίνης και ντίζελ, από το ρωσικό λιμάνι του Τουάπσε στη Μαύρη Θάλασσα στη Νότια Γαλλία αυξήθηκε από 1,49 δολάρια ανά βαρέλι στις 22 Μαρτίου στα 2,58 δολάρια στις 25 Μαρτίου, μία αύξηση 73%, σύμφωνα με το Refinitiv.
Οικονομική ζημιά 10 δισ. δολαρίων ημερησίως
Σχεδόν 10 δισ. δολάρια ημερησίως υπολογίζεται η ζημιά στο Σουέζ. Το Ever Green μήκους 400 μέτρων και 200.000 τόνων έχει κολλήσει και στις δύο πλευρές της διώρυγας του Σουέζ.Πρόκειται για τεράστιο πλοίο, τόσο μεγάλο σε μήκος όσο το Empire State building σε ύψος εμποδίζοντας τη διέλευση των πλοίων.
Η διώρυγα του Σουέζ είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός δρόμος του κόσμου που ενώνει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά θάλασσα και αυτό το περιστατικό θα έχει συνέπειες στο διεθνές εμπόριο.
Από την πλευρά της, η ιαπωνική εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια του πλοίου, ζήτησε συγνώμη και δήλωσε η επιχείρηση αποκόλλησης είναι «εξαιρετικά δύσκολη».
ολες οι ειδησεις
- Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ήρθε η ώρα να τα δώσουμε πίσω» λέει τώρα ο Πιρς Μόργκαν (Βίντεο)
- Ηράκλειο: Από στικάκια νικοτίνης η λιποθυμία των μαθητών στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού – Στο νοσοκομείο τα παιδιά
- Βρετανία: Επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, οι περισσότεροι θέλουν την επανένταξη της χώρας στην ενιαία αγορά
- Βόλος: Ο Δήμος έστησε φάτνη με «ζωντανά ζώα» – Την παρέμβαση εισαγγελέα ζητούν οι κτηνίατροι
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr