current views are: 21

17 Μαΐου 2022
Δημοσίευση11:36

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έπεσε» η Μαριούπολη – Για εκατοντάδες αιχμαλώτους κάνει λόγο η Μόσχα

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη μάχη στο εργοστάσιο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας Ουκρανίας,

Δημοσίευση 11:36’

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη μάχη στο εργοστάσιο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας Ουκρανίας,

Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, αυτή στην Μαριούπολη, έλαβε τέλος την Τρίτη 17/5, πολύ μετά την εξάλειψη της ίδιας της πόλης από τον ρωσικό στρατό, καθώς οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν κρυφτεί στο χαλυβουργείο Azovstal μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Z» και οι σύντροφοί τους, που βρίσκονταν σε υπόγεια καταφύγια διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, μετέδωσαν οι New York Times.

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη μάχη στο εργοστάσιο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να οχυρώνουν την κυριαρχία τους σε τμήματα του νότου που κατέλαβαν στις αρχές της εισβολής τους.

Παρόλο που ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στα ανατολικά της Ουκρανίας, η ρωσική κυριαρχία στον νότο διευρύνεται, γεγονός που δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν αυξημένες προκλήσεις στην προσπάθεια να ανακτήσουν αυτές τις περιοχές.

Κατά μήκος ενός τμήματος ξηράς, που εκτείνεται σε περισσότερα από 800 χλμ. ανάμεσα στο Λουχάνσκ στα ανατολικά έως τη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα, ο ουκρανικός στρατός είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτίζουν αμυντικές θέσεις, εγκαθιστούν φιλορωσικές τοπικές κυβερνήσεις και λαμβάνουν μέτρα για τον «εκρωσισμό» του πληθυσμού.

Θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων

Η Ουκρανία επεξεργάζεται τα «επόμενα στάδια» της εκκένωσης των μαχητών από το Azovstal στη Μαριούπολη, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Ιρίνα Βερέστσουκ στο Telegram.

«Για να σωθούν ζωές, 52 βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες μας απομακρύνθηκαν χθες (σ.σ. Δευτέρα). Αφού σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου».

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά κατέληξε λέγοντας: «Θεού θέλοντος, όλα θα πάνε καλά».

Δείτε βίντεο από την παράδοση Ουκρανών στρατιωτών

Ρωσικό ΥΠΑM: 265 Ουκρανοί παραδόθηκαν

Διακόσιοι εξήντα πέντε Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι από χθες, Δευτέρα, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και θεωρούνται αιχμάλωτοι, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση για την κατάσταση της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας. «Όλοι όσοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ», σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, διευκρίνισε.

Το υπουργείο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίθετα με την Ουκρανία. Η ανταλλαγή «θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατό αυτοί οι Ουκρανοί ήρωες», ανέφερε στο Telegram το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως οι άνδρες αυτοί, που «εκπλήρωσαν» την αποστολή τους, βρίσκονται πράγματι στα χέρια των Ρώσων.


σχετικα αρθρα