28 Μαΐου 2018
Δημοσίευση11:25

Προειδοποίηση Μπαρνιέ σε Βρετανία

“Για να καταλήξουν οι συνομιλίες σε επιτυχημένη συμφωνία αποχώρησης”

Δημοσίευση 11:25’
barnier scaled

“Για να καταλήξουν οι συνομιλίες σε επιτυχημένη συμφωνία αποχώρησης”

O επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. για το Brexit, Mισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι για να καταλήξουν οι συνομιλίες σε επιτυχημένη συμφωνία αποχώρησης και μεταβατική περίοδο, θα πρέπει η χώρα να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι μία άλλη δικαιοδοσία, πέραν αυτής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα προσδιορίζει το νόμο και θα επιβάλλει την ερμηνεία του στους θεσμούς της Ε.Ε.», τόνισε ο Γάλλος πολιτικός σε συνάντηση νομικών της Ε.Ε. στη Λισαβόνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.

Πέραν αυτού, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο σε ό,τι αφορά μία μελλοντική εμπορική συμφωνία: «Εάν θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις για μια μελλοντική σχέση πριν την αποχώρηση της Βρετανίας, θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», ανέφερε επαναλαμβάνοντας ότι από το Λoνδίνο αναμένεται περισσότερη σαφήνεια σε σειρά ζητημάτων.

Επέκρινε δε, την αρνητική στάση της Βρετανίας απέναντι στη θέση της Ε.Ε. ως «παιχνίδι απόδοσης κατηγοριών» (blame game) επισημαίνοντας ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε μία σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετά το Brexit. Είχε προηγηθεί η δήλωση του τι θα αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να είναι σε θέση να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα μετά την αποχώρησή του από την Ε.Ε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ


σχετικα αρθρα