22 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση05:40

«Ψήνεται» εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Σε συζητήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ

Δημοσίευση 05:40’
trump dimosiografoi

Σε συζητήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι θ’ αρχίσουν συνομιλίες με στόχο την υπογραφή μιας “εμπορικής συμφωνίας” με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο περιθώριο μιας διμερούς συνάντησης που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής κυβέρνησης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Θα συζητήσουμε για μια καλή εμπορική συμφωνία” με τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι άκουσε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν είναι “σκληρή στις διαπραγματεύσεις” έπειτα από την πρώτη αυτή συνάντηση που είχε με την ντερ Λάιεν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Σε ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι στο εξής αναμένει “χειροπιαστή πρόοδο”.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε “πεπεισμένη” ότι μπορεί να ορίσει με τους Αμερικανούς “καλούς φίλους” της Ευρώπης μια θετική ατζέντα για το εμπόριο, την τεχνολογία, την ενέργεια και άλλα θέματα.

Μπορεί οι ΗΠΑ να κατέληξαν μόλις σε μια εμπορική εκεχειρία με την Κίνα, οι σχέσεις τους όμως με την ΕΕ παραμένουν ψυχρές, κυρίως από τότε που η Ουάσινγκτον απείλησε ότι θα φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων –μια απειλή που τρομάζει κυρίως τους Γερμανούς βιομήχανους.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ωστόσο χθες ότι “θα εξετάσει πολύ σοβαρά” αυτή την πιθανότητα, στην περίπτωση που οι συνομιλίες για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία δεν οδηγήσουν πουθενά. “Ελπίζουμε να βρούμε μια συμφωνία”, αν οι Ευρωπαίοι “είναι δίκαιοι, δεν θα έχουμε πρόβλημα”, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι συμφώνησαν ήδη χθες να αποφύγουν οποιαδήποτε “κλιμάκωση” στη μεταξύ τους σύγκρουση λόγω μιας γαλλικής απόφασης να φορολογούνται τεχνολογικές εταιρείες, ανάμεσά τους οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί.

Οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να απαντήσουν με την επιβολή πρόσθετων δασμών, που μπορεί να οδηγήσουν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύγκρουση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει μια εμπορική συμφωνία με την Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ. “Θέλουν μια συμφωνία και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε”, είπε ο Τραμπ έπειτα από μια συνάντηση με την Σοσιαλίστρια Σιμονέτα Σομαρούγκα, η οποία ασκεί την ετήσια προεδρία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Πηγή: AFP, Reuters


σχετικα αρθρα