14 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:50

Εν μέσω αιματοκυλίσματος εγκαινιάστηκε η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα Τραμπ, πανηγυρικές δηλώσεις Νετανιάχου

Δημοσίευση 13:50’
19509032

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα Τραμπ, πανηγυρικές δηλώσεις Νετανιάχου

Την ώρα που μαίνονται οι πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστίνιους διαδηλωτές στον φράχτη της Γάζας, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ κήρυξε το άνοιγμα της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Ακριβώς 70 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Χάρι Τρούμαν έγιναν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην τελετή εγκαινίων.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» είπε ο Τραμπ. «Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε την «ιστορική ημέρα» ευχαριστώντας τον Τραμπ για το «θάρρος» του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία. Ο Αμερικανός πρόεδρος «έγραψε ιστορία» είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή.

19509125
O πρωθυπουργός του Ισραήλ  Μπένζαμιν Νετανιάχου και η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ιβάνκα Τραμπ στα εγκαίνια (ΑΠΕ/ΕΡΑ)

Ολοκλήρωσε μάλιστα την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ» -κάτι που προκαλεί οργή στους Παλαιστινίους, οι οποίοι οραματίζονται την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

«Παραβίαση του διεθνούς Δικαίου»

Καθώς οι πανηγυρικές δηλώσεις συνεχίζονταν στην τελετή εγκαινίων, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερκών κατηγόρησε των ΗΠΑ ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

H αμερικανική κυβέρνηση «αψηφά το διεθνές δίκαιο και απορρίπτει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ειδικά στην Ιερουσαλήμ» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η παλαιστινιακή ηγεσία θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις δυνατές νομικές και διπλωματικές οδούς για την υπεράσπιση του λαού μας από το εδραιωμένο καθεστώς ισραηλινού εποικισμού αλλά και από τις χώρες που υπερασπίζονται αυτό το καθεστώς καταπίεσης».

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

19508949
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φράιντμαν (ΑΠΕ/ΕΡΑ)

Η τελετή συμπίπτει εξάλλου με τη φονικότερη ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το 2014: Τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξε tweet με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό λίγο πριν από τα εγκαίνια, προτίμησε όμως να μην παραστεί στην τελετή και να την παρακολουθήσει από την Ουάσινγκτον.

Εκ μέρους του έστειλε τη μεγαλύτερη κόρη του Ιβάνκα και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα εκφωνήσει λόγο προς υπεράσπιση της απόφασης του πεθερού του.

«Πιστεύουμε πως είναι δυνατό και για τα δύο μέρη να κερδίσουν περισσότερα από όσα θα δώσουν -έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη – ασφαλείς από τον κίνδυνο, ελεύθεροι από τον φόβο και ικανοί να κυνηγήσουν τα όνειρά τους» είπε ο Κούσνερ, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που είδε το Reuters.

«Η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει μια πόλη που θα συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε πίστης» τόνισε,

Επίσης, ο Κούσνερ υπερασπίστηκε στην ομιλία του την κίνηση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία.

«Ενώ πρόεδροι πριν από αυτόν υπαναχώρησαν από τη δέσμευσή τους ότι θα μετέφεραν την αμερικανική πρεσβεία μόλις θα αναλάμβαναν καθήκοντα, αυτός ο πρόεδρος το έκανε. Επειδή όταν ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μια υπόσχεση, την τηρεί» τόνισε ο Κούσνερ.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόκληση που υφίσταται εκ μέρους του Ιράν, μια εβδομάδα αφότου ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρά τις πιέσεις των ευρωπαίων συμμάχων να παραμείνει στη συμφωνία.

«Η επίθεση του Ιράν απειλεί τους πολλούς φιλειρηνικούς πολίτες σ’ όλη την περιοχή και στον κόσμο. Από το Ισραήλ μέχρι την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και πέραν αυτών, πολλοί ηγέτες αγωνίζονται για να εκσυγχρονίσουν τις χώρες τους και να δημιουργήσουν καλύτερη ζωή για τον λαό τους» είπε ο Κούσνερ.

«Στην αντιμετώπιση κοινών απειλών και στην επιδίωξη κοινών συμφερόντων, αρχίζουν να εμφανίζονται ευκαιρίες και συμμαχίες που ήταν προηγούμενως αδύνατο να φανταστεί κανείς» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP


σχετικα αρθρα