current views are: 9

10 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση16:53

Σφίγγει ο κλοιός για τον Τραμπ: Ο Πενς δεν έχει αποκλείσει την 25η Τροπολογία για την αντικατάστασή του

Σύμφωνα με το CNN, ο Μάικ Πενς δεν έχει αποκλείσει την 25η Τροπολογία για να απομακρύνει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, έστω και δέκα ημέρες πριν παραδώσει την εξουσία. 

Δημοσίευση 16:53’
gkp66f1610297542434

Σύμφωνα με το CNN, ο Μάικ Πενς δεν έχει αποκλείσει την 25η Τροπολογία για να απομακρύνει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, έστω και δέκα ημέρες πριν παραδώσει την εξουσία. 

Μετά τα δραματικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Εκτός από τις κινήσεις των Δημοκρατικών, και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων το κλίμα δεν είναι θετικό για τον απερχόμενο πρόεδρο. Ενώ όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί η 25η τροπολογία του Συντάγματος, για αποπομπή του αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με το CNN, ο Μάικ Πενς δεν έχει αποκλείσει την 25η Τροπολογία για να απομακρύνει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, έστω και δέκα ημέρες πριν παραδώσει την εξουσία. Παρά τη σιωπή του Πενς, ο αντιπρόεδρος διατηρεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο χρήσης της 25ης τροπολογίας, για τις επόμενες ημέρες και μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ οι σχέσεις τους είναι πλέον ανύπαρκτες, έως και εχθρικές, ενώ αποκαλύφθηκε ότι ο Πενς κρύφθηκε μαζί με την οικογένειά του σε καταφύγιο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, χωρίς ο Τραμπ να νοιαστεί για την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNN, η ομάδα του Πενς ανησυχεί ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να αναλάβει δράση που θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, αν ο ίδιος προχωρούσε με την 25η τροπολογία, είτε οι Δημοκρατικοί με το σχέδιο καθαίρεσης. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εργάζεται για να διασφαλίσει μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στη διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Πιέσεις και από τους Ρεπουμπλικάνους

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Πατ Τούμεϊ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έπρεπε να παραιτηθεί μετά την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Ο Τούμεϊ, ο οποίος είναι συντηρητικός και μέχρι πρόσφατα στήριζε τον Τραμπ, είναι ο δεύτερος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που ζητά ευθέως την παραίτησή του.

«Πιστεύω ότι το καλύτερο για τη χώρα μας είναι να παραιτηθεί ο πρόεδρος και να φύγει το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Τούμεϊ μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι πιθανό, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν το καλύτερο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή State of the Union του CNNi, είπε ότι κατά την άποψή του η παραίτηση είναι «ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε πίσω μας αυτό το πρόσωπο».

Ο Τούμεϊ, ο οποίος σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική όταν λήξει η θητεία του, το 2022, χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι ο Τραμπ καταλήφθηκε από κάποιου είδους «τρέλα» μετά τις εκλογές. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία (…) ότι η συμπεριφορά του προέδρου μετά τις εκλογές ήταν σφόδρα διαφορετική από προηγουμένως. Έπεσε σε κάποιο επίπεδο τρέλας και ενεπλάκη σε δράσεις που είναι απολύτως αδιανόητες και ασυγχώρητες», πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο CNNi.

Η γερουσιαστής Λάιζα Μουρκόφσκι ήταν η πρώτη που δήλωσε, την Παρασκευή, ότι ο Τραμπ θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως και άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια θα εξετάσει την πιθανότητα να αποχωρήσει από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν τον βάλουν στο περιθώριο.

Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σάσι, ο οποίος συχνά επέκρινε τον Τραμπ, είπε στο CBS News ότι «σίγουρα θα εξέταζε» να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του επειδή «καταπάτησε τον όρκο του».

Οι κινήσεις των Δημοκρατικών

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός βουλευτής, ο Τεντ Λου, είπε ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ αναμένεται να κατατεθεί αύριο Δευτέρα. Ωστόσο, ο συνάδελφός του Τζέιμς Κλάιμπουρν δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι το άρθρο της παραπομπής ενδέχεται να φτάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων «την Τρίτη ή την Τετάρτη», αλλά σίγουρα αυτήν την εβδομάδα.

«Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου (της Βουλής Νάνσι) Πελόζι θα προτιμούσαμε ο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει το σωστό και να παραιτηθεί, ή ο αντιπρόεδρος (Μάικ) Πενς να δείξει πως έχει σπονδυλική στήλη και για χάρη του εαυτού του και της οικογένειάς του να επικαλεστεί την 25η τροπολογία» του Συντάγματος, ανέφερε ο Λου.

«Αν δεν συμβεί τίποτε από αυτά, τότε τη Δευτέρα θα καταθέσουμε το άρθρο της παραπομπής, που αφορά υποκίνηση ανταρσίας, κι αναμένουμε πως θα διεξαχθεί ψηφοφορία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε. Νωρίτερα ο Λου, ο οποίος συνέταξε μαζί με άλλους το κατηγορητήριο, σημείωσε ότι συνεισηγητές του θα είναι 180 Δημοκρατικοί βουλευτές.

«Θα υπάρξουν Ρεπουμπλικάνοι που θα το ψηφίσουν», διαβεβαίωσε ο Λου μέσω Twitter, τονίζοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με βουλευτές του GOP ώστε να προσυπογράψουν το κείμενο, να είναι συνεισηγητές του. Δεν διευκρίνισε πόσοι είναι. 

Το κατηγορητήριο θα καλεί να παυθεί ο Τραμπ από το αξίωμα για «υποκίνηση ανταρσίας στο Καπιτώλιο». Δεν είναι σαφές αν το Κογκρέσο θα καθαιρέσει τον Τραμπ. Η παραπομπή του θα οδηγούσε σε δίκη στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν για μερικές ημέρες ακόμη την πλειοψηφία και απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των 100 μελών για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί.


σχετικα αρθρα