23 Μαΐου 2017
Δημοσίευση08:25

Σκάνδαλο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – 178 εκατ. ευρώ δόθηκαν για ταξίδια

Το πραγματικά σκανδαλώδες ποσό των 178.000.000 ευρώ τον χρόνο ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ταξίδια στελεχών του , ποσό 

Δημοσίευση 08:25’
f zika a 20160310 scaled

Το πραγματικά σκανδαλώδες ποσό των 178.000.000 ευρώ τον χρόνο ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ταξίδια στελεχών του , ποσό 

Το πραγματικά σκανδαλώδες ποσό των 178.000.000 ευρώ τον χρόνο ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ταξίδια στελεχών του , ποσό που προκαλεί , ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι χρησιμοποιείται για business class ταξίδια και δωμάτια σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, αλλά πολύ περσισσότερο επειδή το εν λόγω ποσό ξεπερνά κατά πολύ το ποσό που δαπανάται για την καταπολέμηση των πραγματικών επιδημιών του πλανήτη, όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία” για την καταπολέμηση της ελονοσίας την περσινή χρονιά ο οργανισμός δαπάνησε 53.000.000 ευρώ. Άλλα 52.400.000 δαπανήθηκαν για την πρόληψη της εξάπλωσης της ελονοσίας και περίπου 63.000.000 για την καταπολέμηση του AIDS και της ηπατίτιδας. Και να φανταστεί κανείς ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα περικοπής των δαπανών σε ταξίδια!

Σε πρόσφατο ταξίδι στη Γουινέα, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργαμισμού Υγείας , καθηγήτρια Μάργκαρετ Τσαν εξήρε το  έργο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη Δυτική Αφρική σε ότι αφορά την καταπολέμηση του Έμπολα. 

Η Τσαν επέλεξε να καταλύσει στη μεγαλύτερη προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου «Palm Camayenne». Η σουίτα της έχει τη βραδιά 900 ευρώ. 

Ο οργανισμός αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος κάλυψε τα έξοδα της καθηγήτριας Τσαν, σημείωσε ωστόσο ότι τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι του οργανισμού πληρώνονται μερικές φορές από τη χώρα υποδοχής. 

Κάποιοι όμως υποστηρίζουν ότι, κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα στους υπόλοιπους 7.000 υπαλλήλους του οργανισμού.

«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ότι κάνουν το σωστό όταν πρόκειται για ταξίδια», είχε δηλώσει ο Νικ Τζέφρις, διευθυντής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενός εσωτερικού σεμιναρίου τον Σεπτέμβριο του 2015 – ένα βίντεο το οποίο έχει στην κατοχή του το Associated Press.

Από την πλευρά του, ο Ίαν Σμιθ, εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου της γενικής διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστήριξε ότι, ο πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής του παγκόσμιου οργανισμού έχει επισημάνει ότι η υπηρεσία συχνά δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την κακή συμπεριφορά των αξιωματούχων.