31 Μαΐου 2022
Δημοσίευση15:07

Σολτς: Γερμανία και Ελλάδα θα στείλουν τεθωρακισμένα στην Ουκρανία – Η συμφωνία με Μητσοτάκη

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε συνεργασία με την Ελλάδα για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και την αντικατάσταση τους με γερμανικά άρματα μάχης.

Δημοσίευση 15:07’
ixzqm51654010146695 scaled

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε συνεργασία με την Ελλάδα για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και την αντικατάσταση τους με γερμανικά άρματα μάχης.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία ‘Αμυνας των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε.

Στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου κορυφής, ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε κατανόηση για τη στάση χωρών όπως η Ουγγαρία, που δεν μπορεί να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου τόσο γρήγορα όσο η Γερμανία. Επίσης υπερασπίστηκε την εξαίρεση από το εμπάργκο των παραδόσεων ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών. «Αυτό ήταν σημαντικό», είπε ο καγκελάριος, επειδή ορισμένες χώρες δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τα μεταβατικά μέτρα τόσο γρήγορα όσο άλλες.

Ο Σολτς παραδέχτηκε ότι μια ομόφωνη απόφαση από τα κράτη της ΕΕ ήταν εφικτή μόνο με αυτόν τον συμβιβασμό. Ο καγκελάριος αναμένει ότι με το εμπάργκο θα μειωθούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 90%. Η Γερμανία έχει στόχο να τερματίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.


σχετικα αρθρα