current views are: 8

1 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση04:06

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Λευκός καπνός με αμοιβαίους συμβιβασμούς – Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Στη «μαύρη» λίστα και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

Με το νέο πακέτο κυρώσεων μπαίνουν στη μαύρη λίστα της Ένωσης ακόμη εξήντα προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος και η φημολογούμενη ερωμένη του Πούτιν, πρώην Ολυμπιονίκης της ρυθμικής Αλίνα Καμπάεβα.

Δημοσίευση 04:06’
042z8e1654026562261

Με το νέο πακέτο κυρώσεων μπαίνουν στη μαύρη λίστα της Ένωσης ακόμη εξήντα προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος και η φημολογούμενη ερωμένη του Πούτιν, πρώην Ολυμπιονίκης της ρυθμικής Αλίνα Καμπάεβα.

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες έπειτα από μαραθώνιες και επίπονες διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για να κλείσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Βίκτορ Όρμπαν αναμφίβολα ήταν το πρόσωπο της συνόδου αφού πίεσε μέχρι τελικής πτώσης τους εταίρους του να κατανοήσουν και να ικανοποιήσουν τελικά τις υψηλές απαιτήσεις του.

«Είχαμε ξεκινήσει με τον άνθρακα. Χθες αργά τη νύχτα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε τώρα σε ένα εμπάργκο πρακτικά στο 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

n8ywda1654018484577

Το εμπάργκο αφορά το ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης, και αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα του πετρελαίου που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι το πετρέλαιο μέσω αγωγών. Η εξαίρεση των αγωγών ήταν ο αδιαπραγμάτευτος όρος της Ουγγαρίας και ο Βίκτορ Όρμπαν δεν κρύβει την ικανοποίησή του.

Όπως τονίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας: «Το ολικό εμπάργκο θα ήταν σαν πλήγμα ατομικής βόμβας αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε. Καταφέραμε να κάνουμε μια συμφωνία που επιτρέπει στις χώρες που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω του αγωγού Ντρούζμπα να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πριν. Οι ουγγρικές οικογένειες μπορούν απόψε να κοιμηθούν ήσυχες».

Ο αγωγός Ντρούζμπα είναι ο βασικός αγωγός μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη. Το νότιο τμήμα του θα παραμείνει προς το παρόν ανοιχτό για να επωφεληθούν Ουγγαρία, Τσεχία, και Σλοβακία, αλλά το βόρειο τμήμα του θα κλείσει, καθώς η Γερμανία και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι θα απεξαρτηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγώντας έτσι το ποσοστό του εμπάργκο στο 90% του εισαγόμενου ρωσικού πετρελαίου.

Από την μεριά του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε: «Noμίζω στείλαμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σήμερα, γιατί τις τελευταίες ώρες, τις τελευταίες μέρες υπήρχαν φήμες για έλλειψη ενότητας στους κόλπους της Ε.Ε».

Γεγονός είναι πάντως ότι ο συμβιβασμός ήταν επίπονος ενώ το εμπάργκο στο πετρέλαιο δεν είναι το ισχυρότερο πλήγμα που θα μπορούσε να καταφέρει η Ένωση στη Μόσχα αφού εισάγει από τη Ρωσία μόνο το 27% του πετρελαίου της σε σύγκριση με το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Με το νέο πακέτο κυρώσεων μπαίνουν στη μαύρη λίστα της Ένωσης ακόμη εξήντα προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος και η φημολογούμενη ερωμένη του Πούτιν, πρώην Ολυμπιονίκης της ρυθμικής Αλίνα Καμπάεβα. Και το σημαντικότερο, αποκλείεται από το διεθνές δίκτυο SWIFT η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκ των συμβούλων εθνικής ασφαλείας του Πούτιν, καταγγέλλει ότι οι κυρώσεις στρέφονται εναντίον των Ρώσων πολιτών.

5hfup1654026647977

«Ποιός είναι ο στόχος του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας; Είναι απλό: να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση, να χτυπηθεί το ρούβλι, να αυξηθεί ο πληθωρισμός» τονίζει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Με τη συζήτηση για το 7ο πακέτο κυρώσεων να έχει ήδη ξεκινήσει διαφαίνεται η επόμενη μεγάλη μάχη καθώς η Γερμανία και κυρίως η Αυστρία αντιτίθενται στο εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.