29 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση05:24

Τουρκία: Δικαστής απέρριψε το αίτημα απαλλαγής του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ

O Τουρκο-γερμανός αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης ακόμη και 18 ετών

Δημοσίευση 05:24’
gioutzel

O Τουρκο-γερμανός αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης ακόμη και 18 ετών

Τούρκος δικαστής απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα να απαλλαγεί ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ–που έχει διπλή, τουρκική και γερμανική, υπηκοότητα–από τις κατηγορίες περί τρομοκρατικής προπαγάνδας και υποκίνησης στάσης στην πρώτη ημέρα της δίκης του, επικαλούμενος τη βαρύτητα του κατηγορητηρίου σε βάρος του.

Ο Γιουτζέλ αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή όπου κρατείτο έπειτα από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο. Δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, στην περιοχή Τσάλαγιαν της Κωνσταντινούπολης, στην πρώτη ακροαματική διαδικασία χθες Πέμπτη. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 20ή Δεκεμβρίου.

Ο δικαστής τόνισε πως τα στοιχεία σε βάρος του Γιουτζέλ πρέπει να εξεταστούν και απαίτησε την απολογία του δημοσιογράφου, που δεν έχει επιστρέψει στην Τουρκία αφότου αποφυλακίστηκε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του δημοσιογράφου, ο Βεϊσέλ Οκ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο εντολέας του αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης ακόμη και 18 ετών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανεξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών, έχει καταφερθεί εναντίον του Γιουτζέλ επανειλημμένα, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη και πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η φυλάκιση του Γιουτζέλ και άλλων γερμανών πολιτών συνέβαλε στην επιδείνωση των σχέσεων της Γερμανίας και της Τουρκίας.