current views are: 11

18 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση04:16

Τουρκία: Πότε κρύο, πότε ζέστη και στο βάθος… ψυχανάλυση – Οι επιθέσεις φιλίας και οι αλυτρωτικές κορώνες Ακάρ και Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός από την Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη έστειλε μήνυμα αποτροπής αλλά και διαλόγου με την Άγκυρα εφόσον εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό.

Δημοσίευση 04:16’

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός από την Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη έστειλε μήνυμα αποτροπής αλλά και διαλόγου με την Άγκυρα εφόσον εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό.

Με δύο πρόσωπα εμφανίζεται η Τουρκία το τελευταίο 48ωρο. Την ώρα που ο Χουλουσί Ακάρ μιλά για δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, ο Ερντογάν επανέρχεται επαναλαμβάνοντας πως δεν θα ξανασυναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με την Άγκυρα εκτιμώντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι σχέσεις των δυο χωρών να επανέλθουν σε ήρεμα νερά.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ακάρ με τις οποίες επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για να πιάσει το νήμα των προκλήσεων από το σημείο που το άφησε και να επιτεθεί εκ νέου στην Αθήνα και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε απειλητικό τόνο κάλεσε την Ελλάδα από εδώ και πέρα να φροντίσει τον εαυτό της.
 
Εξέφρασα την αντίδραση μου για τη διαδικασία και είπα ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι τελειώσαμε τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη κουβέντα από αυτό. Από εδώ και πέρα η Ελλάδα ας φροντίσει τον εαυτό της, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Πριν το νέο παραλλήρημα και την επίθεση Ερντογάν είχε προηγηθεί άλλη μια ξεκάθαρη τοποθέτηση του Στέτι Ντιπάρτμεντ για το σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας και καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων. 

H κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία, φυσικά, είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι. Είναι βασικοί νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, ανέφερε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος του State Department, Νεντ Πραις.

Ο πρωθυπουργός από την Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη έστειλε μήνυμα αποτροπής αλλά και διαλόγου με την Άγκυρα εφόσον εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό. 

Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγιση μας είναι η ορθή και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά κρατώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που άποψη μου είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να κλείνουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα -και σε διαφορετική γραμμή από τον Ερντογάν- τοποθετήθηκε και σε νέα δήλωση του ο Χουλουσί ΑκάρΟρισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τη δράση και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών. Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε με την αποδοχή ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη αν είμαστε μαζί και ενωμένοι.

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ο αναθεωρητισμός δεν ευνοεί κανέναν και βλάπτει πρωτίστως τους αυτουργούς του. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνειδητοποιήσουν ότι η σταθερότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι προς και των χωρών περιοχής και της Ευρώπης. Η χωρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην κατεύθυνσνη αυτή όπως είναι και ανυποχώρηστη σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μήνυμα ενότητας εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

«Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο ζήτημα αυτό έχουμε απόλυτη ταύτιση. Ότι ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν οικοδομήσει ένα αδιαπέραστο τείχος διεμήνυσε από τον Αη Στράτη ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Άμυνας βρέθηκε στο ακριτικό νησί για την τελετή μνήμης των τριάντα χρόνων από τον θάνατο του πρώτου Έλληνα πιλότου που έχασε τη ζωή του σε αερομαχία, Νίκου Σιαλμά

«Πάντοτε όμως θα είμαστε εδώ! Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού», σημείωσε ο υφυπουργός. 

Την ίδια ώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποχώρησε από το Φόρουμ των Πρεσπών ως ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς ο χάρτης της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκεται στην είσοδο του Φόρουμ στην Αχρίδα δεν περιείχε την Τουρκία. 


σχετικα αρθρα