4 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση04:00

Τουρκία: Τι ετοιμάζει ο «Σουλτάνος» για την κατεχόμενη Κύπρο – Στοχεύει στη δημιουργία Ναυτικής βάσης

Στο μεταξύ, μπορεί η Τουρκία να αξίωνε να ανακληθεί η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, τελικά όμως η Ουάσιγκτον απαντά με περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λευκωσία.

Δημοσίευση 04:00’
6j6w81656961760889

Στο μεταξύ, μπορεί η Τουρκία να αξίωνε να ανακληθεί η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, τελικά όμως η Ουάσιγκτον απαντά με περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λευκωσία.

Η περαιτέρω ενίσχυση των Κατεχόμενων, είναιι η επόμενη κίνηση του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος σε πρόσφατη συνέντευξη του, είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες παραβλέπουν, ακόμα και ενθαρρύνουν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου – Ελλάδας, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο – θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με την άρση του εμπάργκο όπλων».

Ο τούρκος πρόεδρος δεν μιλούσε για ενίσχυση του στρατού που διατηρεί εκεί η Τουρκία. Ηταν σχεδόν ξεκάθαρος, αφού χρησιμοποίησε τη φράση «κούρσα εξοπλισμών».Θεωρείται βέβαιο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιδιώξει να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα της Εθνικής Φρουράς μετά το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον. Οπως σίγουρη είναι και η αντίδραση της Αγκυρας. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Ερντογάν για τα Κατεχόμενα; Δεν είναι και τόσο μυστικός. Η Τουρκία είχε ήδη σχέδια για ενίσχυση των Κατεχομένων με βάσεις και οπλικά συστήματα. Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν η Αγκυρα να αποφασίσει τώρα απλώς να τον επισπεύσει, ενδεχομένως με κάποιες προσθήκες. Για παράδειγμα, είναι γνωστή η επιδίωξη της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου. Εκεί, όπως έχει γίνει γνωστό, η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στόχος της είναι με τα UAVs που θα απογειώνονται από αυτό το σημείο να ελέγχει καλύτερα την Ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια με την αναβάθμιση του αεροδρομίου η Τουρκία επιδιώκει να έχει και τη δυνατότητα μεταστάθμευσης στα μαχητικά της αεροσκάφη.

Ναυτική βάση

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στον σχεδιασμό της Αγκυρας είναι και η δημιουργία ναυτικής βάσης. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι λόγω των εξελίξεων στο Ενεργειακό, της πρόσφατης παρουσίας τους στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, πρέπει να έχουν μία ναυτική βάση στα Κατεχόμενα. Προ ενός έτους η κυβέρνηση του ψευδοκράτους είχε ανακοινώσει τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Ριζοκάρπασο, στο βορειότερο κομμάτι του νησιού, με στόχο να χρησιμοποιείται και για τα τουρκικά πολεμικά πλοία (για επισκευές, συντήρηση) αλλά και για τα τουρκικά γεωτρύπανα.

Διπλό χαστούκι

Στο μεταξύ, μπορεί η Τουρκία να αξίωνε να ανακληθεί η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, τελικά όμως η Ουάσιγκτον απαντά με περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λευκωσία. Ειδικότερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντάσσει και επίσημα την Κύπρο στο πρόγραμμα «State Partnership». Οπως ήταν επόμενο, η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση. Και αυτό διότι αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών αλλά και την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς.

Παρέμβαση Μενέντεζ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με νέα τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερουσίας, παρενέβη εκ νέου υπέρ των ελληνικών θέσεων, ζητώντας να μπει «φρένο» στην πώληση μαχητικών F-16 και πακέτων αναβάθμισης προς την Τουρκία, «εκτός κι αν ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και στις Επιτροπές Αμυνας ότι, πρώτον, μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και, δεύτερον, ότι θα έχουν ληφθεί μέτρα για να διασφαλίσει πως αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα». Παράλληλα, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Μενέντεζ προειδοποίησε την Αγκυρα ότι «θα υποστεί τις συνέπειες σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδας».

Συνάντηση Καλίν – Σάλιβαν

Μέσα σε αυτό το σκηνικό και με στόχο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι Ουάσιγκτον – Αγκυρας, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκαν χθες στο προεδρικό θέρετρο στην Κωνσταντινούπολη, με μια ατζέντα εφ’ όλης της ύλης. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, το Ουκρανικό και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο. Από την πλευρά του Καλίν αναφέρθηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το θέμα των F-16 θα εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, ενώ έγινε εκ νέου λόγος για «επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτες».

Απορρίπτεται στο σύνολό της και η νέα τουρκική επιστολή
Δεν βιάζεται η Αθήνα να απαντήσει εγγράφως στον ΟΗΕ στη νέα τουρκική επιστολή με την οποία η Αγκυρα επιμένει στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Και με τη νέα επιστολή η Τουρκία ισχυρίζεται πως οι διεθνείς συνθήκες και αυτή των Παρισίων για τα Δωδεκάνησα (την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία) της δίνουν το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδας επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών, επαναλαμβάνοντας τους πάγιους ισχυρισμούς της περί μειωμένης κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά, λόγω στρατιωτικοποίησης.

Από ελληνικής πλευράς, οι τουρκικοί ισχυρισμοί απορρίπτονται στο σύνολό τους, όπως τονίζουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι «για πολλοστή φορά η Τουρκία επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της». Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 


σχετικα αρθρα