27 Μαρτίου 2022
Δημοσίευση13:09

Τουρκία: To… μεγάλο στρατιωτικό παζάρι με τις ΗΠΑ – Οι S400, τα F-35 και οι αστείες δικαιολογίες της Άγκυρας

Όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη προσπαθεί να αποκομίσει η Άγκυρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δημοσίευση 13:09’
bwqpvq1648386633815

Όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη προσπαθεί να αποκομίσει η Άγκυρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το… «Μεγάλο Παζάρι του 21ου αιώνα» με τις ΗΠΑ επιχειρεί να κάνει η Τουρκία για τα ρωσικά S-400 που έχει αγοράσει από τη Ρωσία, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Άγκυρα να τα στείλει στην Ουκρανία για να ενισχύσουν την αεράμυνά της, σε αντάλλαγμα για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Κάτι τέτοιο, πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες – που έχουν να κάνουν με την χρήση αυτών των αντιπυραυλικών συστημάτων από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος δεν έχει την ανάλογη εμπειρία – θα σήμαινε και την διακοπή κάθε προσπάθειας διαμεσολάβησης από την τουρκική πλευρά, η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία αφού θα έπαιρνε ξεκάθαρα το μέρος της Ουκρανίας, ενώ ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κείμενό του στην Wall Street Journal έβαλε και το MIM-104 Patriot στο «παζάρι». Είναι ένα πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς επιφανείας-αέρος που διαθέτει λειτουργία εκτόξευσης και αντιβαλιστικών πυραύλων.

Συγκεκριμένα, το δεξί χέρι του Ερντογάν τονίζει ότι ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον σοβαρά καμία άτυπη δέσμευση της Δύσης για την προμήθεια Patriot. Επαναλαμβάνει την θέση της Άγκυρας ότι η Τουρκία στράφηκε στους ρωσικούς S-400 γιατί δεν της δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσει αυτά τα συστήματα κάνοντας μάλιστα αναφορά και στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν ξεχνάμε πώς οι σύμμαχοί μας απέσυραν τα Patriot από την Τουρκία κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις πιο τεταμένες περιόδους στις τουρκορωσικές σχέσεις. Για αυτό ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον στα σοβαρά οποιαδήποτε άτυπη υπόσχεση της Δύσης για την προμήθεια του Patriot. Η παράνομη “απομάκρυνση” της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 για πολιτικούς λόγους (για την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν ενημερώσει επίσημα και νόμιμα την Τουρκία) καθιστά δύσκολο να πάρουν στα σοβαρά το δόλωμα της “επαναφοράς” της Τουρκίας στο πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία σχεδίασε και κατασκεύασε το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar, το οποίο τώρα ανήκει στην φαρέτρα της Ουκρανίας, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία. Ο Καναδάς μπλόκαρε τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλτούν


σχετικα αρθρα