9 Οκτωβρίου 2021
Δημοσίευση18:27

Τσεχία – Ανατροπή στις βουλευτικές εκλογές: Ήττα του πρωθυπουργού, νίκη της κεντροδεξιάς

Ηττήθηκε τελικά ο λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις στις βουλευτικές εκλογές. Οριακή νίκη για την κεντροδεξιά.

Δημοσίευση 18:27’
o5oo3u1633804267985 scaled

Ηττήθηκε τελικά ο λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις στις βουλευτικές εκλογές. Οριακή νίκη για την κεντροδεξιά.

Η τσεχική κεντροδεξιά συμμαχία Μαζί κέρδισε οριακά το Σάββατο τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα είχαν δώσει τη νίκη στον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Μετά την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων, η συμμαχία Μαζί έλαβε ποσοστό 27,78%, ενώ το λαϊκιστικό κίνημα ANO του Μπάμπις έλαβε το 27,14%. Ο συνασπισμός Μαζί και η φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών και δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογέων στις μεγάλες πόλεις καταμετρήθηκαν στο τέλος.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις σήμερα ότι θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπάμπις, μιλώντας μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το κυβερνών του κόμμα ANO ήρθε δεύτερο σε ψήφους, συνεχάρη τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Μαζί για τη νίκη του.


σχετικα αρθρα