29 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση17:06

Τυφώνας Ίαν: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων στη Φλόριντα – Συναγερμός για δεύτερο χτύπημα – Τεράστιες καταστροφές

Εκδόθηκε νέα προειδοποίηση για τυφώνα στην ακτογραμμή της πολιτείας.

Δημοσίευση 17:06’
9adklv1664472120913 scaled

Εκδόθηκε νέα προειδοποίηση για τυφώνα στην ακτογραμμή της πολιτείας.

Συνεργεία της Πυροσβεστικής δεν έχουν σταματήσει να προσεγγίζουν και απεγκλοβίζουν παγιδευμένους πολίτες στη Φλόριντα μετά το σαρωτικό χτύπημα του τυφώνα Ίαν, πραγματοποιούν τα τοπικά συνεργεία. Με βάρκες ή ότι άλλο μέσο διαθέτουν οι πυροσβέστες απεγκλωβίζουν ανθρώπους που βρίσκονταν επί ώρες «κολλημένοι» στους δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο με έναν πυροσβέστη να σπάει το τζάμι αυτοκινήτου και να απελευθερώνει μια γυναίκα στην πόλη Νάπολη, στη νοτιοδυτική Φλόριντα.

Πλημμύρισαν σπίτια και στις δύο ακτές της πολιτείας, κόπηκε στα δύο η μοναδική γέφυρα σε μια νησίδα, καταστράφηκε μια ιστορική προβλήτα μπροστά στη θάλασσα και κόπηκε το ρεύμα σε 2,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα σε έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες που έπληξαν ποτέ τις ΗΠΑ.

Tουλάχιστον ένας άνθρωπος επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρός,  με έναν σερίφη της κομητείας Lee County να εκφράζει τους φόβους του στην αμερικανική τηλεόραση ότι τα θύματα ενδέχεται να είναι εκατοντάδες.

«Δεν έχουμε δει ποτέ κύμα καταιγίδας αυτού του μεγέθους», δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα. «Η ποσότητα του νερού αυξάνεται και πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται σήμερα ακόμη και όταν περάσει η καταιγίδα. Είναι βασικά ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 500 χρόνια» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρον Ντε Σάντις.

Συναγερμός για δεύτερο «χτύπημα» στη Νότια Καρολίνα

Αν και υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων είπε ότι το κύμα καταιγίδας και οι βροχές εξακολουθούν να αποτελούν απειλή καθώς ο Ίαν διέσχισε τη χερσόνησο της Φλόριντα και αναδύθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν μια στροφή του φαινομένου προς τα βόρεια και προς τη Νότια Καρολίνα. Μάλιστα, εκδόθηκε νέα προειδοποίηση για τυφώνα στην ακτογραμμή της πολιτείας.

Κούβα:  Καταστροφές στα ξηραντήρια καπνού για τα πούρα Αβάνας – Σε α

mhk1py1664472146027

Σε απόγνωση οι παραγωγοί 

Οι δυνατοί άνεμοι  διέλυσαν τα ξηραντήρια (ξύλινες κατασκευές με στέγες από φύλλα φοίνικα που επιτρέπουν στα φύλλα του καπνού να παίρνουν τη «σωστή» δόση ήλιου και υγρασίας) και οι καταρρακτώδεις βροχές έπνιξαν τους αγρούς που οι καλλιεργητές ετοίμαζαν για τη σπορά του Οκτωβρίου. 

Στην περιοχή Βουέλτα Αμπάχο, στην επαρχία Πινάρ δελ Ρίο, η οποία χτυπήθηκε σκληρά από τον κυκλώνα, ελάχιστα ξηραντήρια αντιστάθηκαν στους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα. «Δεν έχουμε ζήσει ποτέ μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας», εξήγησε η Κάρπιο, από το αγρόκτημά της στο Σαν Λούις, 175 χιλιόμετρα δυτικά της Αβάνας.

Η Βουέλτα Αμπάχο είναι η μοναδική περιοχή της χώρας όπου καλλιεργούνται τρία είδη καπνού από τα οποία φτιάχνονται τα διάσημα πούρα Αβάνας, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για το νησί. Στο Σαν Λουίς 226 τόνοι καπνού, από τη συγκομιδή του Αυγούστου, «αφανίστηκαν», όπως μετέδωσε η τοπική τηλεόραση.


σχετικα αρθρα