current views are: 5

14 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση09:20

Ορίζοντας βιωσιμότητας

Είναι λογικό να υπάρχει μια πολιτική αμηχανία και ένας επικοινωνιακός  εκνευρισμός στη ΝΔ

Δημοσίευση 09:20’

Είναι λογικό να υπάρχει μια πολιτική αμηχανία και ένας επικοινωνιακός  εκνευρισμός στη ΝΔ

Είναι λογικό να υπάρχει μια πολιτική αμηχανία και ένας επικοινωνιακός  εκνευρισμός στη ΝΔ. Επένδυσε επικοινωνιακά και πολιτικά σε καταστροφολογία, διαστρέβλωση της ομολογουμένως δύσκολης πραγματικότητας επί τα χείρω, παραποίησης θετικών μακροοικονομικών στοιχείων και κινδυνολογίας για την πορεία της χώρας. Η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου προβλέπει με τρόπο ρητό τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της προσπάθειας, στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση από την εσωτερική υποτίμηση και την μονομερή λιτότητα που ήταν η συνταγή από το 2010 ως τις 15-6-2017. Η ολοκλήρωση της Β’ Αξιολόγησης και οι θετικές ειδήσεις για την χώρα στο διεθνή τύπο και τις αγορές γκρέμισαν αυτό το σενάριο που με κόπο οικοδομήθηκε από τμήμα της ευρύτερης αντιπολίτευσης και από κάποια σκληροπυρηνικά media.Τα συντρίμμια αυτού που με επιμέλεια έστησαν τα επικοινωνιακά επιτελεία και τεκμηρίωσαν εργαλειακά οι δημοσκοπήσεις είναι το πρόσφορο έδαφος για την ανησυχία που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες. 

Δεν είναι κρυφό ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την ελληνική οικονομία σε μια κατάσταση διαρκούς καταστολής, που θέλουν το χρέος άλυτο πρόβλημα, που θέλουν την Ελλάδα μόνιμο ικέτη, για να λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός πίεσης και πειθάρχησης, ακόμη και εκβιασμού. Η συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup της 15ης Ιουνίου συνιστά υποχώρηση των δυνάμεων αυτών. Στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δεν υπήρχε στην ατζέντα θέμα που να αφορούσε την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα συνεδρίασε και ο ESM και αποφάσισε να εγκρίνει τη δόση των 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στον  διεθνή Τύπο, αλλά και στις δηλώσεις των Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, γίνεται λόγος για θετικές ειδήσεις.

  • Η ανεργία ​συνεχίζει την πτωτική της τάση και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2017 ανήλθε σε 21,7% έναντι 23,6% τον Απρίλιο του 2016. Ας θυμηθούμε -Απρίλιος 2010: 11,9% (κυβέρνηση Παπανδρέου), -Απρίλιος 2012: 23,5% (κυβέρνηση Παπαδήμου), -Απρίλιος 2014: 27,2% (κυβέρνηση Σαμαρά) -Απρίλιος 2017: 21,7% (κυβέρνηση Τσίπρα).Το πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισε με θετικό ισοζύγιο συστάσεων – διαγραφών επιχειρήσεων κατά 2.259 επιχειρήσεις, στοιχεία του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων.
  • Τα ομόλογα δανεισμού της χώρας υποχωρούν σε ιστορικά επίπεδα πριν το 2010, ιδιωτικές επιχειρήσεις δανείζονται πιο φτηνά είτε εκδίδοντας ομόλογο που υπερκαλύπτεται η ζήτησή τους, είτε δανειζόμενες με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Κάτι τέτοιο μόλις 90 μέρες πριν δεν φαινόταν στον ορίζοντα. Ο οίκος Moody’s, αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών.
  • Οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας είναι θετικοί, με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης βελτίωσης. Η καταναλωτική δαπάνη την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 1,5% (νοικοκυριά κατά 1,7% και Δημόσιο κατά 1%), οι επενδύσεις  σημείωσαν αύξηση κατά 11,2% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,8%.
  • Ο τουρισμός αναμένεται να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια επισκεπτών για φέτος.
  • Η ελληνική οικονομία βγαίνει επιτέλους από το καθεστώς επιτήρησης, λόγω υπερβολικού ελλείμματος, από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, 1,2% φέτος και πλεόνασμα 0,6% το 2018. Βήμα-βήμα βγαίνουμε από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια που μας έβαλαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
  • Είναι ξεκάθαρο γιατί η ΝΔ ζητάει εξεταστικές κάθε μέρα μετά από εκλογικό περίπατο δύο ετών ενώ όταν συζητούνται στη Βουλή πορίσματα εξεταστικών επιτροπών ο αρχηγός της δεν εμφανίζεται καν. Στις 20 Σεπτέμβρη ολοκληρώνουμε δύο χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας μετά την δεύτερη εκλογή μας. Έχουμε μπροστά μας έναν ανοιχτό δημοσιονομικό διάδρομο και έναν χρονικό ορίζοντα διετίας. Πρέπει από τώρα να σχεδιαστούν και να συγκροτηθούν μέσα από διάλογο πολιτικές παντού και για όλα, με ορίζοντα άμεσο και μεσοπρόθεσμο που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και να αποτυπώνουν τις αξίες και τις προτεραιότητες της προοδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το κυβερνητικό πρόγραμμα πρέπει να αντιστοιχηθεί συνολικά στις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της νέας φάσης στην μεταμνημονιακή Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που διαρκώς αλλάζει με μη προβλέψιμο τρόπο. Είναι η ώρα να γράψουμε την «κατακλείδα» των μνημονίων και να εγκαινιάσουμε μια πιο δίκαια και βιώσιμη πορεία για την χώρα.

Πρώτο μας μέλημα είναι να ενισχύσουμε τις θετικές προοπτικές για την οικονομία και να χτίσουμε πάνω σε αυτή μια βιώσιμη ανάπτυξη με θετικές εξελίξεις για την κοινωνία και κυρίως τους πιο αδύνατους. Τώρα πια έχουμε ένα σταθερότερο έδαφος μπροστά μας για ταχύτερη μείωση της ανεργίας, για ενίσχυση των επενδύσεων, για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση. Το στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι η αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση με δικαιοσύνη στα χαρακτηριστικά αναδιανομής του πλούτου. Βασικός μας στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με αποτελέσματα μετρημένα και μετρήσιμα να ξανακερδίσουμε τον Έλληνα πολίτη για την πολιτική και την αριστερά.  

*Ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ