current views are: 14

20 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:00

Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από τον Ισπανό Παραολυμπιονίκη

Έμεινε παράλυτος στα πόδια, έπειτα από απεργία πείνας 432 ημερών στη φυλακή.

Δημοσίευση 09:00’

Έμεινε παράλυτος στα πόδια, έπειτα από απεργία πείνας 432 ημερών στη φυλακή.

Έμεινε παράλυτος στα πόδια, έπειτα από απεργία πείνας 432 ημερών στη φυλακή.

Στους Παραολυμπιακούς του Ρίο βγήκε τέταρτος στην κολύμβηση, αν και τον Φεβρουάριο έκλεισε τα 49 του χρόνια!

Τον Σεμπάστιαν Ροντρίγκες θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς ως Παραολυμπιονίκη, πρώην τρομοκράτη, που πλέον συλλέγει μετάλλια!

Έμεινε παράλυτος στα πόδια, έπειτα από απεργία πείνας 432 ημερών στη φυλακή.

Στο Σίδνεϋ μάλιστα είχε δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Ροντρίγκες είχε πάρει μέρος στους αγώνες λέγοντας πως έμεινε παράλυτος στα πόδια έπειτα από αυτοκινητικό ατύχημα. Αφού κέρδισε όμως τα μετάλλια, έγινε γνωστό πως η αναπηρία του οφείλονταν στον καιρό που πέρασε στη φυλακή ως τρομοκράτης.

Εξετάστηκε το ενδεχόμενο να του αφαιρεθούν τα μετάλλια. Αλλά όπως επισήμανε η οργανωτική επιτροπή των Παραολυμπιακών του Σίδνεϋ, οι διακρίσεις των αθλητών δεν αφαιρούνται παρά μόνον αν ο αθλητής βρεθεί ντοπαρισμένος ή αν έχει πει ψέματα για τη σοβαρότητα της αναπηρίας του.

Ο Σεμπάστιαν Ροντρίγκες έμεινε παράλυτος στα πόδια έπειτα από απεργία πείνας 432 ημερών που έκανε ενώ ήταν φυλακισμένος το 1990, με αίτημα να συγκεντρωθούν στην ίδια φυλακή όλα τα μέλη της ένοπλης ακροαριστερής οργάνωσης GRAPO (Οργάνωση Αντιφασιστικής Αντίστασης της 1ης Οκτώβρη).

Ο Ροντρίγκες είχε συμμετάσχει το 1983 στον φόνο του επιχειρηματία Ραφαέλ Παντούρα, καθώς και σε άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις της GRAPO. Συνελήφθη το 1985 και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 84 χρόνων για τον φόνο του Παντούρα. Ο επιχειρηματίας ήταν ένας από τους συνολικά 75 ανθρώπους που η GRAPO είχε σκοτώσει από την ίδρυσή της, το 1975 επί Φράνκο, ως ένοπλη πτέρυγα του εκτός νόμου τότε Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας. Σήμερα είναι η ένοπλη πτέρυγα του Επανιδρυμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας (PCE/R), το οποίο τέθηκε εκτός νόμου τον Μάρτιο του 2002. Οι τελευταίοι φόνοι της οργάνωσης χρονολογούνται από το 2000 και τα περισσότερα μέλη της ηγεσίας της συνελήφθησαν το 2002 στο Παρίσι. Ακόμη περισσότερα μέλη της συνελήφθησαν στα τέλη του 2003. Φέτος κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν εναντίον 24 υπόπτων ως μελών της GRAPO, μερικοί από τους οποίους έχουν ήδη εκτίσει μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Όταν ο Ροντρίγκες ξεκίνησε την απεργία πείνας, είχε δώσει εντολή στους δικηγόρους του να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα να του χορηγηθεί τροφή διά της βίας, επισημαίνει ο ανταποκριτής της βρετανικής «Γκάρντιαν» στη Μαδρίτη. Αλλά στο δικαστήριο οι δικηγόροι απέτυχαν να εμποδίσουν τις σωφρονιστικές αρχές να τον κρατήσουν ζωντανό. Αποφυλακίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και από τότε πουλάει λαχεία, τα έσοδα από τα οποία διατίθενται για την περίθαλψη προσώπων με ειδικές ανάγκες.

Ο καθένας μπορεί να με κρίνει όπως θέλει

 είχε δηλώσει

Δεν έχει αποτέλεσμα να χτυπάω το στήθος μου και να λέω ότι θα αυτοκτονήσω – το παρελθόν είναι εκεί και κανείς δεν μπορεί να το σβήσει.

(Οι φωτογραφίες είναι από τους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου – 2012, όπου είχε τερματίσει τρίτος στα 100 μέτρα στο ελέυθερο και δεύτερος στα 50 μέτρα)
(Αποσπάσματα από ΤΑ ΝΕΑ – 2004)

σχετικα αρθρα