MEDIA

Κόντρες και «μπαλάκια» στη ΝΕΡΙΤ με φόντο τις προσλήψεις

Δημοσίευση 23 Ιανουαρίου 2014, 13:36 / Ανανεώθηκε 23 Ιανουαρίου 2014, 18:48
Κόντρες και «μπαλάκια» στη ΝΕΡΙΤ με φόντο τις προσλήψεις
Facebook Twitter Whatsapp
Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται πως είναι οι σχέσεις του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ με τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου πριν ακόμα ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα δημόσια τηλεόραση και με αφορμή την προκήρυξη για την πρόσληψη 132 δημοσιογράφων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. 
 
 
Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται πως είναι οι σχέσεις του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ με τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου πριν ακόμα ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα δημόσια τηλεόραση και με αφορμή την προκήρυξη για την πρόσληψη 132 δημοσιογράφων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. 
 
Η διαδικασία που πριμοδοτεί  με 1000 μόρια τους πτυχιούχους δημοσιογράφους και που μπορεί να αφήσει εκτός ικανούς αλλά χωρίς πτυχίο υποψήφιους έχει προκαλέσει πολλές κόντρες με τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ Γιώργο Προκοπάκη να φοβάται πως θα «χρεωθεί» μια πλειάδα υπαλλήλων που μπορεί να έχουν τα τυπικά όχι όμως και τα ουσιαστικά προσόντα. 
 
Παρά τις κόντρες αλλά και την παραδοχή του Θόδωρου Φορτσάκη, προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου και πρόεδρου της Νομικής Σχολή Αθηνών- φήμες μάλιστα λένε πως έχει ήδη ξεκινήσει την «προεκλογική του καμπάνια» για την πρυτανεία- πως «ο δημοσιογράφος κρίνεται από τις ώρες πτήσης» η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα μοριοδοτεί πτυχίο και μεταπτυχιακές σπουδές και αφήνει εκτός τους λεγόμενους ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). 
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις η προκήρυξη από τη στιγμή που έχει δημοσιευτεί δεν πρόκειται να αλλάξει ωστόσο αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις θα υπάρξουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι προς τους αξιολογητές. 
 
Αυτές θα ζητούν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την πρώτη φάση της διαδικασίας όχι μόνο τα τυπικά προσόντα- πτυχία, ξένες γλώσσες, γνώση Η/Υ- αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα που προκύπτουν από την προϋπηρεσία και συγκεκριμένα: την προϋπηρεσία σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα- και όχι σε εφημερίδες- πανελλαδικής εμβέλειας. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη δεξαμενή επιλεγέντων δημοσιογράφων που θα φτάσουν στην τρίτη φάση της διαδικασίας, στη συνέντευξη.  
 
Όσον αφορά στη μετάβαση από τη Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ) στη ΝΕΡΙΤ αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες. Θεωρητικά μετά και τη σύσκεψη, την προηγούμενη εβδομάδα,  στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία του Γκίκα Μάναλη- νυν διαχειριστή της ΔΤ- και του Γιωργου Προκοπάκη το μάνατζεμεντ θα πρέπει να «περάσει» στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ κ. Προκοπάκη
 
Ωστόσο αντικρουόμενες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μάναλης δεν προτίθεται να «παραιτηθεί» διευκολύνοντας τις εξελίξεις. 
 
Σύμφωνα πάντως με ένα αρκετά αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα τον Μάρτιο θα εκπέμψει η ΝΕΡΙΤ με το νέο της brand name που ακόμα αναζητείται και με μέχρι στιγμής «δείγματα» απογοητευτικά. 
 
Όσο για την ουσιαστική μετάβαση έμψυχου δυναμικού εκτιμάται πως μέχρι τον Ιούνιο η ΝΕΡΙΤ θα δουλεύει με τους 132 νεοπροσληφθέντες δημοσιογράφους μέσω της προκήρυξης και με ενοικιαζόμενους τους «διμηνίτες» της ΔΤ, οι συμβάσεις των οποίων θα ανανεώνονται. 
 
Ενδιαφέρον επίσης θα έχει τους επόμενους μήνες τι θα γίνει με τον πολιτικό προϊστάμενο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο ίδιος ο κ. Καψής έχει δηλώσει πως με την επίσημη πρώτη της ΝΕΡΙΤ τον Μάρτιο θα παραιτηθεί ενώ άγνωστο παραμένει το εάν θα υπάρξει αντικαταστάτης ή αν θα εκχωρηθούν οι αρμοδιότητές του σε κάποιο άλλο υπουργείο.