current views are: 9

17 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση14:51

Πώς παίζεται το μεγάλο παιχνίδι των τηλεοπτικών μεταγραφών

Πρόκειται για παιχνίδι στρατηγικής. Συνήθως, κρατάει έναν δυο μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου, μπορεί και παραπάνω. 

Δημοσίευση 14:51’

Πρόκειται για παιχνίδι στρατηγικής. Συνήθως, κρατάει έναν δυο μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου, μπορεί και παραπάνω. 

Πρόκειται για παιχνίδι στρατηγικής. Συνήθως, κρατάει έναν δυο μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου, μπορεί και παραπάνω. Ο ένας παίκτης είναι ο παρουσιαστής, ηθοποιός, δημοσιογράφος, μοντέλο, τραγουδιστής και ο άλλος ο καναλάρχης, διευθυντής προγράμματος… Τα πιόνια είναι επίσης δυο: Ο κόσμος και τα ΜΜΕ.

Πώς παίζεται το παιχνίδι

 Είναι απλό. Την αρχή την κάνει εκείνος που περιμένει να ανανεωθεί το συμβόλαιό του. Και όχι, δεν κάνει αυτό, που οι περισσότεροι θα νομίζατε. Δε κάνει σε εκείνον που πρέπει, την πιο απλή ερώτηση: «Θα ανανεώσετε το συμβόλαιό μου;». Ίσως γιατί δεν είναι απλή, τελικά… Πάμε παρακάτω όμως!

Εκείνος που ξεκινάει, λοιπόν,  το παιχνίδι χρησιμοποιεί αρχικά το πιόνι «ΜΜΕ». Πηγαίνει λοιπόν όπου βρεθεί καλεσμένος είτε αυτό είναι έντυπο είτε τηλεόραση είτε ραδιόφωνο, ό,τι κινείται γενικότερα και κάνει την εξής δήλωση: «Έχω δεχθεί πολλές προτάσεις, συζητάω με πολλούς, αλλά πρώτα από όλα το κανάλι μου». Αυτό μεταφράζεται ως εξής: «Αν δεν ανανεώσεις το συμβόλαιό μου, θα πάω στον… απέναντι». Ποιον απέναντι δηλαδή, που συνήθως δεν του έχει γίνει ούτε μια πρόταση από πουθενά! Εκείνος που περιμένει την ανανέωση λέει εν τω μεταξύ δεξιά κι αριστερά ότι δεν ξέρει ποιον να διαλέξει για δουλειά την επόμενη σεζόν, με αποτέλεσμα αυτό να κυκλοφορεί ως φήμη, μέχρι να φτάσει στα αυτιά του καναλάρχη.

Το επόμενο και πιο δυνατό πιόνι είναι ο κόσμος και το πώς διαδίδει από στόμα σε στόμα μια είδηση, γιατί κάνει συνήθως την τρίχα… τριχιά! Αυτό το πιόνι ενισχύει τα όσα έχουν γραφτεί στα ΜΜΕ, γεγονός, που «πιέζει» τον καναλάρχη να πάρει πιο γρήγορα τη θετική του απόφαση.

Όλο αυτό ξεκινάει συνήθως τον Φεβρουάριο, καθώς ο Μάρτιος θεωρείται ο πιο μεταβατικός μήνας! Ο μήνας, που οι «δυνατοί» τα βάζουν κάτω και παίρνουν τις αποφάσεις τους.

Να ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα

Στις 25 Ιανουαρίου ο Δήμος Βερύκιος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Από εκείνη τη μέρα έγινε το «σώσε» με την ατάκα του: «Ήρθα γιατί νιώθω ότι είμαι κομμάτι του προσωπικού του Alpha και να σε καλοπιάσω. Να σου πω ότι σε αγαπάμε. Βάλτο καλά στο μυαλό σου αυτή την περίοδο». Με την Ελένη να του απαντά: «Το ξέρω πολύ καλά δεν έχω κανένα παράπονο. Το έχω πολύ καλά στο μυαλό μου».

Να σημειώσουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση, η Ελένη φυσικά δε χρειάστηκε να κάνει καμία δήλωση σε κανένα ΜΜΕ, καθώς είναι ακόμη ένα από τα πιο περιζήτητα πρόσωπα της τηλεόρασης και ξέρει πολύ καλά η ίδια ότι πάντα, λίγο πριν από τη λήξη του συμβολαίου της, κάτι θα ειπωθεί και θα γίνει ο γνωστός… χαμούλης!

Από τη μέρα λοιπόν εκείνη και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, τα σενάρια για τη μεταγραφή της Ελένης Μενεγάκη έδιναν κι έπαιρναν. Σελίδες κι εκπομπές ολόκληρες αφιέρωναν τον χρόνο τους για το περιβόητο επόμενο Χρυσό Συμβόλαιο! Έγραφαν τότε γίνονταν αρκετές συναντήσεις ανάμεσα στην παρουσιάστρια και το Mega, καθώς τα στελέχη του Μεγάλου Καναλιού επεδίωκαν να πείσουν την παρουσιάστρια να μετακινηθεί στη Μεσογείων. Στόχος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήταν να ενισχυθεί, με την παρουσία της, τόσο η πρωινή ζώνη του καναλιού αλλά και εν γένει το ψυχαγωγικό του πρόγραμμα. Ανεξάρτητα από τις κινήσεις του Mega, στη μάχη της διεκδίκησης της Ελένης Μενεγάκη γραφόταν ότι είχε μπει και το κανάλι «Ε» καθώς πληροφορίες έλεγαν πως το κανάλι του Περιστερίου της έχει κάνει πολύ δελεαστική πρόταση.

Στις 8 Φεβρουαρίου, όμως άλλαξαν όλα. Μέσα από το «Happy Day», πάλι ο Δήμος Βερύκιος είπε: «Χθες ήταν μια γόνιμη ημέρα. Έχω και μια είδηση να σας δώσω. Χθες ανανεώθηκε ένα μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο από ό,τι μαθαίνω, που έρχεται να διαψεύσει τις ανοησίες που γράφονταν προ ημερών. Εγώ σας δίνω την είδηση και ψάξτε».

Μια βδομάδα μετά, στις 15 Φεβρουαρίου κι αφού παίχτηκε για τα καλά το παιχνίδι, που χρειαζόταν, έγινε ο μεγάλος ντόρος με τη μεταγραφή της, βγήκε και η ίδια για να δηλώσει σχεδόν… ανήξερη κι αφού πρώτα έχει κερδίσει – όπως ακούγεται – τη μάχη για την ανανέωση: «Έχετε μεγάλη αγωνία; Δεν είναι δουλειά μου να κάνω ανακοινώσεις για το συμβόλαιό μου… Εγώ δεν βγήκα ποτέ να πω ή να κάνω νεύμα αν ισχύει κάτι από αυτό ή δεν ισχύει… Εγώ πάντα μένω με το στόμα ανοιχτό. Όταν θέλω να μιλήσω, μιλάω… Ο υπεύθυνος για να μιλήσει είναι το κανάλι, δεν είναι δικιά μου δουλειά για να λέω, εγώ είμαι παρουσιάστρια κάνω τη δουλειά μου, όσο καλύτερα μπορώ και από εκεί και πέρα όταν έρθει η ώρα να μάθετε κάτι που δεν χάλασε και ο κόσμος, δεν θα αλλάξει η ζωή σας αν μάθετε τι θα κάνω εγώ του χρόνου τον Οκτώβρη, νομίζω… Ο κόσμος θα συνεχίσει να βλέπει και ελπίζω να είμαι γερή και δυνατή και να έχω κέφι και όρεξη για να είμαι αρκετό καιρό ακόμα… Φυσικά και θα με δείτε τον Οκτώβρη… Ούτε μου περνάει από το μυαλό να αποχωρήσω από την τηλεόραση. Είμαι πολύ power ακόμη για να σκέφτομαι τέτοια».

Να ενημερώσουμε ότι τον Ιούνιο λήγει το συμβόλαιο της Ελένης Μενεγάκη με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, η στενή συνεργάτις της, Άση Μπήλιου επικαλέστηκε και το ενδεχόμενο ενός πέμπτου παιδιού απευθυνόμενη στην Ελένη Μενεγάκη, με την παρουσιάστρια να την κοιτά και να χαμογελά! Λέτε να έπεσε η χρυσή υπογραφή με option πάλι 1+1 χρόνο πάλι;

Τα συμπεράσματα δικά σας…