current views are: 14

10 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση12:57

Η Μηχανή του Χρόνου: «Ιστορίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» (Β΄ μέρος)»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, στις 17:00

 

Δημοσίευση 12:57’

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, στις 17:00

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, στις 17:00, στην ΕΡΤ1

«Ιστορίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» (Β΄ μέρος)»

Η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παρουσιάζει το δεύτερο μέρος με ιστορίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 1967 μέχρι τη διεθνοποίησή του.

Ο επεισοδιακός εξώστης, οι παρεμβάσεις των συνταγματαρχών, η βράβευση του Βέγγου, το ξέσπασμα του Παπαμιχαήλ, οι αντιδικίες των παραγωγών, η αντιπαράθεση εμπορικού και καλλιτεχνικού κινηματογράφου, η εποχή Αγγελόπουλου και η άνοδος των νέων σκηνοθετών, είναι μερικές από τις ενότητες που φωτίζει η εκπομπή. Η επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος, δημιούργησε εντάσεις και επέφερε ριζικές αλλαγές. Η μαχητική νεολαία, έβρισκε καταφύγιο στον Β΄ εξώστη και αποδοκίμαζε έντονα τις ταινίες που θεωρούσε «εμπορικές», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις ακόμα και συλλήψεις την ώρα των προβολών.

Στην εκπομπή παρουσιάζονται άγνωστες ιστορίες από την ταραγμένη περίοδο του 1970. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή με τον Μάνο Λοΐζο που δεν δίστασε να τραγουδήσει μαζί με τους νέους που παρακολούθησαν το Φεστιβάλ, τραγούδια του «απαγορευμένου» εκείνη την εποχή Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία της αστυνομίας, για να αποδώσει φόρο τιμής στον Γιώργο Σεφέρη που εκείνη την ημέρα είχε κηδευτεί. Η βράβευση του Θανάση Βέγγου για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 1971 και 1972, αποτέλεσαν τις πιο έντονες στιγμές του Φεστιβάλ.

Ο κόσμος σήκωσε στα χέρια τον ηθοποιό κατά την έξοδό του από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ενώ εκείνος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Μία ακόμα σπουδαία προσωπικότητα που ξεχώρισε εκείνη την περίοδο στο Φεστιβάλ, ήταν του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ο δημιουργός απέσπασε βραβεία για συνεχόμενες χρονιές μέσα από τις ταινίες του: «Αναπαράσταση», «Θίασος» και «Μέρες του ΄36».

Παρά τις έντονες αποδοκιμασίες του Β΄ εξώστη, οι παραγωγοί του αποκαλούμενου «εμπορικού» κινηματογράφου, συνέχισαν να στέλνουν ταινίες στο Φεστιβάλ. Οι αντιδικίες «χτύπησαν κόκκινο», αλλά η κριτική επιτροπή έδειξε να μην επηρεάζεται από την «αντιδρώσα νεολαία» και έδωσε τα βραβεία στις ταινίες που πίστευε ότι άξιζαν.

Το κλίμα επηρέαζε πολλές φορές και τους ίδιους τους ηθοποιούς, που δεν ενέκριναν τις ακραίες αντιδράσεις του κοινού. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν ένας απ’ αυτούς. Ο πρωταγωνιστής μετά τη βράβευση της ταινίας «Παπαφλέσσας», στην οποία πρωταγωνιστούσε, δεν δίστασε να ζητήσει την κατάργηση του Φεστιβάλ, ενώ έκανε λόγο για περιβάλλον καφενείου.

Ιστορίες καταγεγραμμένες μέσα από δημοσιεύματα της εποχής, αναδεικνύουν τις συνεχείς εκρήξεις μεταξύ του υπουργείου Βιομηχανίας και των κινηματογραφιστών. Γεγονός, που οδήγησε στη διοργάνωση του πρώτου και μοναδικού Αντιφεστιβάλ το 1977, μποϊκοτάροντας τον επίσημο θεσμό.

Οι εντάσεις δεν έλειπαν ανάμεσα στην κριτική επιτροπή και την επιτροπή πρόκρισης των ταινιών που έδινε το εισιτήριο για την προβολή στη μεγάλη αίθουσα. Κάποιες φορές οι διαξιφισμοί κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων ήταν τόσο έντονοι που σημειώθηκαν τραγικά περιστατικά, με κορυφαίο το θάνατο του προέδρου της κριτικής επιτροπής Βάσου Φαληρέα, το 1979.

Δημιουργοί και πρωταγωνιστές μιλούν στην εκπομπή για τις ταινίες «ορόσημα» της δεκαετίας του ΄80, όπως: «Άγγελος», «Ρεμπέτικο», «Γλυκιά συμμορία» και  «Λούφα και παραλλαγή».

Η «Μηχανή του χρόνου» θυμάται τις διεθνείς προσωπικότητες που φώτισαν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ, όπως ο Άντονι Κουίν, η Ρίτα Χέιγουορθ και φτάνοντας στο σήμερα ο Τζον Μάλκοβιτς, η Κατρίν Ντενέβ και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Παναγιώτης Τιμογιαννάκης (κριτικός κινηματογράφου), Φαίδων Γεωργίτσης (ηθοποιός), Άγγελος Αντωνόπουλος (ηθοποιός), Ορέστης Ανδρεαδάκης (δημοσιογράφος-διευθυντήςΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Κώστας Φέρρης (σκηνοθέτης), Άγις Περγαντής (δικηγόρος), Γιώργος Αρβανίτης (διευθυντής φωτογραφίας), Διογένης Δασκάλου (μουσικός), Λίνα Μυλωνάκη (ιστορικός κινηματογράφου), Νίκος Γκροσδάνης (συγγραφέας), Νίκος Περάκης (σκηνοθέτης).