current views are: 11

25 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:53

«Disney Cinema»: Χριστούγεννα στον Alpha

Από την κλασική «Μικρή Γοργόνα» ως τη μόδα του «Frozen». 

Δημοσίευση 12:53’

Από την κλασική «Μικρή Γοργόνα» ως τη μόδα του «Frozen». 

Από την κλασική «Μικρή Γοργόνα» ως τη μόδα του «Frozen». Ένας μεγάλος, παιδικός, μαγικός κόσμος ζει αυτόν τον Δεκέμβριο στον Alpha. Κάθε Παρασκευή βράδυ παρακολουθούμε σε Α’ προβολή:

  • «Η Μικρή Γοργόνα», Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 21:50
  • «Μαλλιά Κουβάρια», Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 21:50
  • «Ψυχρά και Ανάποδα», Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 21:50
  • «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος», Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 21:50
  • «Σταχτοπούτα», Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 22:00

 

Αναλυτικά οι περιγραφές των ταινιών:

Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ (ΤΗΕ LITTLE MERMAID)

Ταινία κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής 1989

Σκηνοθεσία: Ρον Κλέμεντς, Τζον Μάσκερ

Σενάριο: Ρον Κλέμεντς, Τζον Μάσκερ (βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)

Φωνές μεταγλώττισης: Χριστίνα Κουλουμπή, Άννα Ρόσση, Αργύρης Παυλίδης, Γιώργος Πετρόχειλος, Κώστας Μπακάλης, Βίλμα Τσακίρη, Μανουέλα Μουστακοπούλου, Θεόδωρος Κατσαφάδος, Ζανό Ντάνιας, Κώστας Γκίκας, Ντίνος Δουλγεράκης, Άλεξ Παναγής κ.α.

(Φωνές αγγλόφωνης έκδοσης: Ρενέ Ομπερζονουά, Κρίστοφερ Ντάνιελ Μπερνς, Τζόντι Μπέρσον, Πατ Κάρολ, Κένεθ Μαρς, Γουίλ Ράιαν)

Η μικρή Άριελ, πριγκίπισσα των βυθών, έχει κουραστεί να ζει συνεχώς μέσα στη θάλασσα και θέλει να εξερευνήσει νέους κόσμους. Αποφασίζει λοιπόν να δει πώς είναι ο κόσμος της στεριάς. Μαζί με τους πιο αγαπημένους φίλους της, ετοιμάζεται να ξεκινήσει για τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής της, παρά τις προειδοποιήσεις του πατέρα της, βασιλιά Τρίτωνα και του αξιαγάπητου κάβουρα Σεμπάστιαν. Σύντομα, η ζωή της Άριελ θα συναντηθεί με τη ζωή του πρίγκιππα Έρικ. Όμως, το βασίλειο του πατέρα της κινδυνεύει από τη μάγισσα Ούρσουλα, και η Άριελ πρέπει να βρει το θάρρος να την αντιμετωπίσει…

Η Μικρή Γοργόνα είναι άλλο ένα κινηματογραφικό διαμάντι της συλλογής Ντίσνεϊ, το οποίο σηματοδοτεί και της έναρξη της περιόδου που είναι γνωστή ως Αναγέννηση της Ντίσνεϊ. Μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, με πολλές κινηματογραφικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων και δύο Όσκαρ® για καλύτερη μουσική και τραγούδι.

 

ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ (TANGLED)

Περιπέτεια φαντασίας κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής 2010

Σκηνοθεσία: Νέιθαν Γκρίνο, Μπάιρον Χάουαρντ

Σενάριο: Νταν Φότζελμαν, Τζέικομπ Γκριμ

Φωνές μεταγλώττισης: Ιωάννα Παππά, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη

(Φωνές αγγλόφωνης έκδοσης: Μάντυ Μουρ, Ζάκαρι Λέβι, Ντόνα Μέρφυ, Ρον Πέρλμαν)

Ο Φλιν Ράιντερ, ο πιο καταζητούμενος αλλά και ο πιο γοητευτικός ληστής της χώρας, βρίσκει καταφύγιο σε έναν απομονωμένο πύργο μέσα στο δάσος. Ποτέ, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να του περάσει απ’ το μυαλό, ότι μέσα εκεί μπορεί να βρίσκεται μια… «φυλακισμένη» πριγκίπισσα. Η Ραπουνζέλ, όμως, δεν είναι μια πριγκίπισσα, όπως οι άλλες. Τα χρυσόξανθα μαλλιά της, που διαθέτουν μαγικές ιδιότητες, έχουν μήκος 21 μέτρα! Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα, μπροστά στην ασυγκράτητη λαχτάρα της για περιπέτεια και για την ανακάλυψη του κόσμου που απλώνεται έξω από τον πύργο, μέσα στον οποίο την έκλεισε η πανούργα μητέρα Γκόθελ, αφότου την έκλεψε μωρό ακόμα από τους βασιλείς γονείς της. Ο Φλιν δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Η Ραπουνζέλ δεν έχει υπομονή να παραμένει φυλακισμένη. Σύντομα, το απίθανο δίδυμο αποφασίζει να σπάσει τους φραγμούς και τα εμπόδια. Το ταξίδι προς το άγνωστο αρχίζει. Ο δρόμος για την ελευθερία, όμως, επιφυλάσσει εκπλήξεις, απρόοπτα, ατυχίες. Για το λόγο αυτό, όμως, επιφυλάσσει και πολύ, μα πολύ, γέλιο…

  • Έπειτα από 6 χρόνια παραγωγής και προϋπολογισμό κοντά στα 260 εκ. δολάρια, το «Μαλλιά κουβάρια» αποτελεί ίσως την πιο ακριβή παραγωγή στα κινούμενα σχέδια όλων των εποχών, τοποθετώντας την έτσι και ανάμεσα στις 10 πιο ακριβές ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου.
  • Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ® καλύτερου τραγουδιού, για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και τραγουδιού, ενώ τη χρονιά προβολής της κέρδισε πλήθος κινηματογραφικών βραβείων.
  • Η προσέγγιση της καλλιτεχνικής ομάδας των ανιματέρς ήταν πρωτότυπη, αφού για πρώτη φορά συνδυάστηκαν διαφορετικές τεχνικές για περισσότερο φωτο-ρεαλισμό. Παράλληλα, επιδίωξαν η ταινία να εκπέμπει την αίσθηση πίνακα ζωγραφικής με ελαιογραφία. Οδηγός σε αυτό, υπήρξε ο διάσημος πίνακας του Φραγκονάρ, «Η Κούνια», προκειμένου να πετύχουν τον  «πυκνό ρομαντισμό» που ήθελαν.
  • Η ιστορία βασίζεται στο γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ, «Ραπουνζέλ» και αποτελεί την 50η ταινία των στούντιο της Disney σε ένα διάστημα σχεδόν 80 ετών, μετά την πρώτη ιστορική ταινία της Χιονάτης. 
  • Η ταινία σημείωσε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, κατακτώντας άνετα μια ξεχωριστή θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες του είδους της.

 

ΨΥΧΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ (FROZEN)

Ταινία κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής 2013

Σκηνοθεσία: Κρις Μπεκ, Τζένιφερ Λι

Σενάριο: Κρις Μπεκ, Τζένιφερ Λι, Σέν Μόρις (βασισμένο στην ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η Βασίλισσα του Χιονιού»)

Φωνές μεταγλώττισης: Νεφέλη Παπασταθοπούλου, Σία Κοσκινά, Αθανασία Αχλαδιώτου, Ειρήνη Ρουβά, Βάσια Ζαχαροπούλου, Φοίβος Ριμένας, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Πάνος Μουζουράκης, Δημήτρης Μάριζας, Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος, Κώστας Δαρλάσης, Κώστας Μπακάλης, Χρήστος Συριώτης, Ηλίας Ζερβός, Μαρία Πλακίδη

(Φωνές αγγλόφωνης έκδοσης: Κρίστεν Μπελ, Αϊντίνα Μένζελ, Τζόναθαν Γκροφ, Τζος Γκαντ, Σαντίνο Φοντάνα)

Η θαρραλέα και ατρόμητη πριγκίπισσα Άννα ξεκινά ένα επικό ταξίδι για να βρει την Παγωμένη Βασίλισσα, που δεν είναι άλλη από την αποξενωμένη αδελφή της, Έλσα. Σκοπός της είναι να λύσει τα μάγια που ταλαιπωρούν το βασίλειο των γονιών τους. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί τη βοήθεια του Κριστόφ, ενός τραχύ νεαρού, που γνωρίζει από τους κινδύνους των χιονισμένων βουνών. Δεν είναι όμως μόνο τα καιρικά φαινόμενα, που πρέπει να αντιμετωπίσουν, αλλά και τα… μαγικά φαινόμενα, που θα εμφανιστούν, για να δυσκολέψουν το ταξίδι τους. Μόνοι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια, θα είναι ο Σβεν, ο κατοικίδιος τάρανδος του Κριστόφ, αλλά και ο αισιόδοξος χιονάνθρωπος Όλαφ. Είναι όμως αυτοί αρκετοί, για να τα βάλουν με το θυμό και την οργή της Παγωμένης Βασίλισσας, που έχει τη δύναμη να χειρίζεται το χιόνι και να προκαλεί τυφώνες και χιονοθύελλες, αρκεί απλώς να το θελήσει;

  • Ταινία-φαινόμενο που έσπασε με δύναμη παγοθραυστικού σειρά από πολλά ρεκόρ.
  • Τεράστια κινηματογραφική, εισπρακτική και εμπορική επιτυχία, πού άγγιξε το ιλιγγιώδες νούμερο του σχεδόν 1,3 δισ.
  • Κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό εισπράξεων παγκοσμίως στο είδος των κινουμένων σχεδίων.
  • Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών.
  • Κατέχει την δεύτερη κορυφαία θέση σε πωλήσεις Blu-ray, όλων των εποχών.
  • 2 Όσκαρ® για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων και τραγουδιού («Let It Go»). Αντίστοιχα κέρδισε τη Χρυσή σφαίρα και το βραβείο BAFTA στην κατηγορία του, όπως και πλήθος άλλων διακρίσεων.
  • Ακολούθησε μία μικρού μήκους ταινία 8 λεπτών, το «Χρόνια Πολλά Ψυχρά και Ανάποδα», ενώ ήδη βρίσκεται στα σκαριά το μεγάλου μήκους σίκουελ της ταινίας από την ίδια ομάδα παραγωγής.   

 

Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ (THE PRINCESS AND THE FROG)

Ταινία κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής 2009

Σκηνοθεσία: Ρον Κλέμεντς, Τζον Μάσκερ

Σενάριο: Ρον Κλέμεντς, Τζον Μάσκερ, Ρομπ Έντουαρντς (βασισμένο στην ιστορία της Ελίζαμπεθ Μπέικερ και των αδελφών Γκριμ)

Φωνές μεταγλώττισης: Κατερίνα Τσάβαλου, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρυσούλα Διαβάτη, Σταμάτης Κραουνάκης

(Φωνές αγγλόφωνης έκδοσης: Ανίκα Ρόνι Ρόουζ, Μπρούνο Κάμπος, Κιθ Ντέιβιντ, Τζένιφερ Λιούις, Όπρα Γουίνφρεϊ, Τζον Γκούντμαν)

Μπορεί ο αληθινός έρωτας να προκύψει από το φιλί ενός… βατράχου; Για μια πριγκίπισσα των παραμυθιών ίσως ναι. Μπορεί όμως να συμβεί και σε μία όμορφη σερβιτόρα από τη Νέα Ορλεάνη των αρχών του 20ού αιώνα, που έχει όνειρα, φιλοδοξίες και διάθεση να τα πραγματοποιήσει. Η Τιάνα θα φιλήσει τον βάτραχο για να απελευθερώσει τον μαγεμένο πρίγκιπα, αλλά το φιλί αυτό μπορεί να έχει άλλες… παρενέργειες. Άλλωστε, ο αληθινός έρωτας περνά πρώτα μέσα από την περιπέτεια! Και τι πιο όμορφο, όταν οι περιπέτειες μπορούν να είναι γεμάτες, όχι μόνο με απρόοπτα, κινδύνους και παράξενα πλάσματα, αλλά και με μουσική και χιούμορ ξεκαρδιστικό!

  • Υποψήφια για 3 Όσκαρ: καλύτερου κινουμένου σχεδίου και δύο υποψηφιότητες για τραγούδι, «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος» σηματοδοτεί την έναρξη αναβίωσης των animated studios της Disney.
  • Μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, που κατενθουσίασε κοινό και κριτικούς.
  • «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος» είναι μια διασκευή του πασίγνωστου παραμυθιού των Αδελφών Γκριμ «Ο Πρίγκιπας Βάτραχος». Οι δημιουργοί βέβαια έκαναν σημαντικές επεμβάσεις τόσο στην εξέλιξη του μύθου όσο και στο χώρο όπου διαδραματίζεται, μεταφέροντας όλη τη δράση στη Νέα Ορλεάνη. «Αποφασίσαμε ότι η εποχή της τζαζ προσέδιδε ένα στοιχείο νοσταλγίας αλλά και μουσικότητας, που επιπλέον μας επέτρεπε να παίξουμε με τα αρχέτυπα του παραμυθιού» εξηγεί ο ένας από τους δύο σκηνοθέτες, Τζον Μάσκερ. Όσον αφορά στην ιστορία, υπάρχει μια κρίσιμη διαφοροποίηση: όταν η πριγκίπισσα φιλάει το βάτραχο, αντί εκείνος να μεταμορφωθεί σε πρίγκιπα, μεταμορφώνεται εκείνη σε βατραχίνα. Έτσι ξεκινάει μια απίστευτη περιπέτειά τους στους βάλτους της Λουιζιάνα, που τους βρίσκει να αποφεύγουν κυνηγούς βατράχων, να ζητούν βοήθεια από μια 197χρονη μάγισσα και να συναναστρέφονται με ιδιόρρυθμες πυγολαμπίδες και αλιγάτορες».

 

ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ (CINDERELLA)

Ταινία κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής 1950 – Μεταγλωττισμένο

Σκηνοθεσία: Κλάιντ Τζερόνιμι, Χάμιλτον Λάσκι, Γουίλφρεντ Τζάκσον

Σενάριο: Κεν Άντερσον, Πέρσι Πιρς, Χόμερ Μπράιτμαν

Μετά το θάνατο των γονιών της, η όμορφη και γεμάτη καλοσύνη Σταχτοπούτα είναι αναγκασμένη να εργάζεται σκληρά ως υπηρέτρια για την αλαζονική μητριά της και τις δύο κακομαθημένες κόρες της. Μόνη της διέξοδος, τα ρομαντικά όνειρά της για μια καλύτερη ζωή, αλλά και η συντροφιά των δύο αξιαγάπητων μικρών ποντικιών Ζακ και Γκας. Στο μεταξύ, ο βασιλιάς της χώρας διοργανώνει ένα βασιλικό χορό, ώστε ο πρίγκιππας μοναχογιός του να βρει την κατάλληλη κοπέλα για να παντρευτεί. Καθώς όλες οι κοπέλες της χώρας είναι υποχρεωμένες να εμφανιστούν, η Σταχτοπούτα προετοιμάζεται και η ίδια, παρά τα εμπόδια που θα της βάλει η μητριά της. Η μεγάλη νύχτα φτάνει και η Σταχτοπούτα, με τη βοήθεια της νεράιδας νονάς της θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Προτού όμως λυθούν τα μάγια, η Σταχτοπούτα πρέπει να φύγει και να εξαφανιστεί. Όμως, πάνω στη βιασύνη της, θα αφήσει πάνω στις σκάλες το ένα από τα δύο γοβάκια της…

Ταινία – ορόσημο των κινουμένων σχεδίων, που σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Το φιλμ προτάθηκε για τρία Όσκαρ®, ενώ η μεγάλη καλλιτεχνική και ιστορική αξία της, είναι πλέον αναμφισβήτητες.