MEDIA

EurActiv: Οι Έλληνες καναλάρχες ζητούν να εξαιρεθούν από την υποβολή πόθεν έσχες

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2017, 11:26 / Ανανεώθηκε 11 Ιανουαρίου 2017, 11:28
EurActiv: Οι Έλληνες καναλάρχες ζητούν να εξαιρεθούν από την υποβολή πόθεν έσχες
Facebook Twitter Whatsapp

Το αίτημα της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολή της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες από τους καναλάρχες, σχολιάζει ο ιστότοπος EurActiv.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το αίτημα της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολή της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες από τους καναλάρχες, σχολιάζει ο ιστότοπος EurActiv.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Έλληνες καναλάρχες ζητούν να μην καταθέτουν δηλώσεις πόθεν έσχες», το EurActiv αναφέρει πως οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών άνοιξαν νέα διαμάχη με την κυβέρνηση, επικαλούμενοι την προστασία της ιδιωτικότητάς του.

Ειδικότερα, σημειώνει το δημοσίευμα, η ΕΙΤΗΣΕΕ υπέβαλε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας τα μέλη της και τα ανώτερα στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο και για τους δικαστές και τους εισαγγελείς. 

Όπως επισημαίνει το EurActiv, «η ελληνική κυβέρνηση εδώ και μήνες βρίσκεται σε σύγκρουση με τους καναλάρχες, καθώς αποφάσισε να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με μια αμφιλεγόμενη δημοπρασία».

Επιπλέον, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χαρακτηρίσει θετικό το ότι η δημοπρασία έφερε επιπλέον έσοδα στο ελληνικό κράτος και είχε τονίσει πως δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία και ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερα να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το καθεστώς αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις και τις κοινοτικές αρχές που ορίζουν οι συνθήκες.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, το ΣτΕ έκρινε τη δημοπρασία που έδωσε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματική, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση.

Τι θέλουν να κρύψουν;

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, εξέφρασε την έκπληξή του για το αίτημα των καναλαρχών και αναρωτήθηκε «τι θέλουν να κρύψουν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών», υπογραμμίζει το EurActiv.

«Ξεπέρασαν κάθε όριο λογικής», δήλωσε ο κ. Παππάς, χαρακτηρίζοντας το αίτημα των καναλαρχών «προκλητική ενέργεια ενάντια στον ελληνικό λαό». Για τον Νίκο Παππά, προσθέτει, δεν έχει νόημα να γίνουν έλεγχοι σχετικά με τον πλούτο μεμονομένων δημοσιογράφων, την ώρα που οι πλούσιοι καναλάρχες και τα καλά αμειβόμενα στελέχη εξαιρούνται.

Ανησυχούν για την προσωπική τους ζωή

Ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εγείρει η ΕΙΤΗΣΕΕ, υποστηρίζοντας ότι τίθεται θέμα άμεσου κινδύνου διαρροής των στοιχείων που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ελέγχουν, εκτός του προέδρου της που είναι πρώην δικαστικός λειτουργός, ενώ αναφέρει επίσης την  απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων  του συνόλου σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η ΕΙΤΗΣΕΕ υπογραμμίζει την αντισυνταγματική φύση της νομοθετικής διάταξης για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

«Η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα ήταν αποφασισμένη να βάλει κάποια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», δήλωσε στο EurActiv ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει προχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης για τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εδώ και 25 χρόνια, διατηρώντας την ανομία του καθεστώτος των προσωρινών αδειών.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr